Tratamentul non-chirurgical
Gingivita este o afectiune comuna si usoara a gingiilor care cauzeaza iritarea, inrosirea si inflamarea acestora si cu toate ca efectele nu par foarte daunatoare, ele trebuie luate in serios intrucat oricand exista riscul de a avansa si de a evolua in parodontoza, o boala mult mai serioasa si mai complicat de tratat sau in cele din urma se ajunge la pierderea unuia sau mai multor dinti.
Tratament gingivita
Prevenire
Tinand cont de faptul ca gingivita evolueaza „in liniste” cele mai multe dintre simptome pot fi atribuite si altor cauze, iar din acest motiv nu sunt luate masurile corespunzatoare. Cu toate acestea, prin adoptarea unei igiene orale riguroase, alcatuita din periajul zilnic, alaturi de folosirea atei dentare si a apei de gura, se previn o multime de probleme.
Mai mult, la fiecare 6 luni sau mai devreme se recomanda efectuarea unui control la dentist pentru ca acestia sa se asigure de sanatatea cavitatii orale.
Semne
Este important de stiut ca gingiile sanatoase sunt foarte ferme, adica sunt bine atasate dintilor, nu exista spatii intre acestea, iar culoarea este roz.
In schimb, atunci cand apar probleme se va putea observa faptul ca gingiile se inrosesc, sangereaza la cel mai mic contact, chiar si in timpul periajului, iar respiratia urat mirositoare sau retractia pot fi alte semne.
Tratament
Gingivita este tratata in functie de stadiul in care se afla, iar de cele mai multe ori poate fi suficient un simplu periaj profesional prin care se urmareste indepartarea placii bacteriene, a tartrului si a tuturor bacteriilor.
Detartrajul este foarte eficient, nu provoaca durere, cel mult un mic disconfort celor ai caror dinti sunt mai sensibili, caz in care procedura poate fi efectuata sub efectul anesteziei. Este importanta si tratarea tuturor problemelor prezente, precum carii sau lucrari protetice care nu sunt bine fixate, deoarece acestea favorizeaza stocarea bacteriilor, care, in cele din urma duc la dezvoltarea gingivitei.
Pentru ca un tratament local pentru gingivita sa fie eficient trebuie:
Ca dantura sa fie curata in permanenta, acest lucru asigurandu-se printr-un periaj efectuat corect si utilizarea atei dentare
Este important ca pacientii sa mearga de doua sau trei ori pe an la controale, pentru ca dentistii sa poate depista timpuriu orice afectiune
Fumatul reprezinta unul dintre cele mai comune cauze ale gingivitei, motiv pentru care se recomanda evitarea acestui viciu
Modalitati de tratament pentru gingivita
Daca ramane netratata, gingivita duce la afectiuni de tip parodontal, astfel ca este importanta prevenirea acesteia prin:
Periajul dintilor dimineata, seara si dupa fiecare masa
Utilizarea atei dentare dupa fiecare periaj
Utilizarea apei de gura corespunzatoare, care sa nu contina alcool
Lucrarile protetice invechite pot suferi modificari de-a lungul timpului, care pot aduce prejudicii gingiilor, motiv pentru care se recomanda inlocuirea acestora
Se recomanda inlocuirea obturatiilor mai vechi
De doua sau trei ori pe an se recomanda un control la dentist, in urma caruia sa se efectueze si un periaj profesional, dar si detartraj pentru ca placa bacteriana si tartrul sa fie inlaturate corespunzator.
Medicul poate oferi o medicamentatie adecvata dedicata gingiilor
Trebuie utilizata o pasta de dinti speciala
Daca pacientul sesizeaza prezenta unor simptome ale gingivitei, acesta trebuie sa se prezinte la dentist, care va pune la cale tratamentul potrivit pentru prevenirea afectiunii. Insa, esentiala este mentinerea igienii orale zilnice.
Tratamentul bolilor gingivale mai grave :
Daca gingivita nu este tratata la timp, aceasta va evolua si se va ajunge la parodontoza, o afectiune mult mai complicata care impune necesitatea unui tratament adecvat pentru eliminarea infectiilor si oprirea distrugerii oaselor maxilarului.
Daca gingivita a ajuns intr-un stadiu mai avansat, atunci este nevoia ca placa bacteriana si tartrul sa fie indepartate, in special de pe radacinile care devin expuse. Acest proces poarta numele de planare radiculara si are rolul de a ingreuna posibilitatea stocarii placii de dantura. Administrarea medicamentelor trebuie efectuata doar sub atenta supraveghere a medicului.
In cazul in care infectia nu a fost controlata, iar metodele utilizate nu au fost de folos, atunci pacientii mai au la dispozitie cateva interventii de tip terapeutic printre care pot fi amintite:
Gingivectomia reprezinta ca gingia desprinsa sa fie indepartata, iar mai apoi remodelata
Pungile parodontale dezvoltate si stocate in spatiul dintre dantura si gingie se indeparteaza
Efectuarea planarii radiculare pentru curatarea radacinilor si repararea prejudiciilor aduse
Extractia danturii mobile sau distruse
Dupa efectuarea pasilor mai sus amintiti, uneori poate fi nevoie si de administrarea medicamentatiei adecvate pentru o vindecare mai rapida dar si pentru prevenirea infectiilor. Ulterior, dupa efectuarea acestor etape, este esential ca pacientii sa mentina sanatatea cavitatii bucale si sa previna placa bacteriana. Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte este modul de efectuare al periajului dentar si al utilizarii apei de gura. Periajul se realizeaza dimineata, seara si dupa fiecare masa, iar medicul poate pune la dispozitia pacientului o apa de gura antibacteriana. Nu in ultimul rand, este necesar ca de cateva ori pe an, pacientul sa se prezinte la medic pentru o curatare profesionala si evaluarea starii de sanatate a cavitatii.
Tratamentul medicamentos al gingivitei :
Daca pacientii efectueaza igiena orala zilnic, iar aceasta nu ofera rezulatele dorite, atunci dentistul poate pune la dispozitia acestuia antibiotice, care pot fi aplicate fie pe gingie, fie se prezinta sub forma de pastile si se administreaza pe cale orala, fie se introduc in pungile parodontale existente.
In cazul in care infectia nu este stopata nici cu ajutorul antibioticelor, atunci singura optiune ramane tratamentul gingivitei chirurgical, care presupune mai multi pasi, incepand cu o gingivectomie, pentru eliminarea pungilor parodontale aflate intre dinti si gingie. Daca gingia nu este tratata corespunzator, atunci se poate ajunge la parodontita, situatie care duce la pierderea danturii si impune necesitatea unui tratament eficient si o ingrijire atenta.
Gingivita poate fi prevenita prin intermediul mentinerii igienii stricte, pe aceasta cale fiind eliminata posibilitatea dezvoltarii si altor afectiuni ale cavitatii orale. De asemenea, se recomanda evitarea fumatului, deoarece acest viciu afecteaza nu numai cavitatea bucala, ci intregul organism.
Programare online
Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.
ProgramarePrețuri