Gingivita

Gingivita este o afecțiune comună a gingiilor, care cauzează iritarea, înroșirea și inflamarea acestora.

Cu toate că efectele nu par foarte dăunătoare, ele trebuie luate în serios întrucât oricând există riscul de a avansa și de a evolua în parodontoză, o boală mult mai serioasă și mai complicat de tratat, ce poate determina pierderea unuia sau mai multor dinți.

OFERTA LUNII MARTIE - PACHET 500 DE LEI LA TRATAMENTUL PARODONTOZEI

Inscrie-te pana la data de 31 martie pentru a beneficia de oferta si scapa de parodontoza.

* Completati formularul alaturat pentru a fi contactat si programat in scurt timp.

Consultatie medic specialist

100%

Parodontometrie

100%

Kit igienizare profesională Curaprox

100%

Prevenirea gingivitei

Ținând cont de faptul că gingivita evoluează silențios, iar cele mai multe dintre simptome pot fi atribuite și altor cauze, adesea nu sunt luate măsurile corespunzătoare. Dar, prin adoptarea unei igiene orale riguroase, alcătuite din periajul zilnic, alături de folosirea aței dentare și a apei de gură, se previn o mulțime de probleme.

Mai mult, la fiecare 6 luni sau mai devreme, se recomandă efectuarea unui control la dentist, care să se asigure de sănătatea cavității orale.

Semnele gingivitei

Este important de știut că gingiile sănătoase sunt foarte ferme, adică sunt bine atașate dinților, iar culoarea lor este roz. În schimb, atunci când apar probleme, se va putea observa faptul că gingiile se înroșesc, sângerează la cel mai mic contact, chiar și în timpul periajului. Alte semne pot fi respirația urât mirositoare sau retracția.

Tratamentul gingivitei

Gingivita este tratată în funcție de stadiul în care se află, iar de cele mai multe ori poate fi suficient un simplu periaj profesionist, prin care se urmărește îndepărtarea plăcii bacteriene, a tartrului și a tuturor bacteriilor.

Detartrajul este foarte eficient, nu provoacă durere, cel mult un mic disconfort pacienților cu dinți mai sensibili, caz în care procedura poate fi efectuată sub efectul anesteziei.

Este importantă și tratarea tuturor problemelor, precum cariile sau lucrările protetice care nu sunt bine fixate, deoarece acestea favorizează stocarea bacteriilor, care, în cele din urmă, duc la dezvoltarea gingivitei.

Condiții pentru ca un tratament local pentru gingivită sa fie eficient: 

  • Dantura să fie curată în permanență, acest lucru asigurându-se prin periaj efectuat corect și utilizarea aței dentare.
  • Este important ca pacienții să meargă de 2-3 ori pe an la controale, pentru ca dentiștii să poată depista timpuriu orice afecțiune.
  • Fumatul reprezintă unul dintre cele mai frecvente cauze ale gingivitei, motiv pentru care se recomandă evitarea acestui viciu.

Modalități de tratament pentru gingivită:

Dacă rămâne netratată, gingivita duce la afecțiuni de tip parodontal, astfel că este importantă prevenirea acesteia prin:

  • Periajul dinților dimineața și seara și, de dorit, după fiecare masă.
  • Utilizarea aței dentare după fiecare periaj.
  • Utilizarea apei de gură corespunzătoare, care să nu conțină alcool.
  • Lucrările protetice învechite pot suferi modificări de-a lungul timpului, iar acestea pot aduce prejudicii gingiilor, motiv pentru care se recomandă înlocuirea cu unele noi.
  • Se recomandă înlocuirea obturațiilor mai vechi, neadaptate.
  • De două sau trei ori pe an, se recomandă un control la dentist, în urma căruia să se efectueze și un periaj profesionist, dar și detartraj, pentru ca placa bacteriană și tartrul să fie înlăturate corespunzător.
  • Medicul poate oferi o medicamentație adecvată, dedicată gingiilor.
  • Trebuie utilizată o pastă de dinți specială.

Dacă pacientul sesizează prezența unor simptome ale gingivitei, acesta trebuie să se prezinte la dentist, care va realiza tratamentul potrivit pentru prevenirea afecțiunii. Totuși, subliniem că este esențială menținerea unei riguroase igiene orale zilnice.

Pentru depistarea precoce a semnelor gingivitei și pentru aplicarea cât mai timpurie a tratamentelor necesare, vă invităm să vă programați un consult în clinicile 3D Dental.

Tratamentul bolilor gingivale mai grave

Dacă gingivita nu este tratată la timp, aceasta va evolua și se va ajunge la parodontoză, o afecțiune mult mai complicată, care impune necesitatea unui tratament intensiv pentru eliminarea infecțiilor și oprirea distrugerii oaselor maxilarului.

Dacă gingivita a ajuns într-un stadiu mai avansat, atunci este nevoie ca placa bacteriană și tartrul să fie îndepărtate, în special de pe rădăcinile care devin expuse. Acest proces poartă numele de chiuretaj parodontal și are rolul de a îngreuna posibilitatea stocării plăcii de dantură. Administrarea medicamentelor trebuie efectuată doar sub atenta supraveghere a medicului.

În cazul în care infecția nu a fost controlată, iar metodele utilizate nu au fost de folos, atunci pacienții mai au la dispoziție câteva intervenții de tip terapeutic, printre care pot fi amintite:

  • Gingivectomia: îndepărtarea gingiei desprinse și remodelarea acesteia;
  • Îndepărtarea pungilor parodontale dezvoltate și stocate în spațiul dintre dantură și gingie;
  • Efectuarea chiuretajului parodontal pentru curățarea rădăcinilor și repararea prejudiciilor aduse;
  • Extracția danturii mobile sau distruse.

După efectuarea pașilor mai sus amintiți, uneori poate fi nevoie și de administrarea medicamentației adecvate pentru o vindecare mai rapidă, dar și pentru prevenirea infecțiilor. Ulterior, după efectuarea acestor etape, este esențial ca pacienții să mențină sănătatea cavității bucale și să prevină placa bacteriană. Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte este modul de efectuare al periajului dentar și al utilizării apei de gură. Periajul se realizează dimineața, seara și după fiecare masă, iar medicul poate pune la dispoziția pacientului o apă de gură antibacteriană. Nu în ultimul rand, este necesar ca, de câteva ori pe an, pacientul să se prezinte la medic pentru o curățare profesionistă și evaluarea stării de sănatăte a cavității orale.

Tratamentul medicamentos al gingivitei

Dacă pacienții efectuează igiena orală zilnic, iar aceasta nu oferă rezulatele dorite, atunci dentistul poate pune la dispoziția acestuia antibiotice, care pot fi aplicate pe gingie sau se prezintă sub formă de pastile și se administrează pe cale orală. A treia posibilitate este  introducerea antibioticelor în pungile parodontale existente.

În cazul in care infecția nu este stopată nici cu ajutorul antibioticelor, atunci singura opțiune rămâne tratamentul chirurgical al gingivitei, care presupune mai multi pași, începând cu o gingivectomie, pentru eliminarea pungilor parodontale aflate între dinți și gingie. Subliniem încă o dată necesitatea acesteia: dacă gingia nu este tratată corespunzător, atunci se poate ajunge la parodontită, situație care duce la pierderea danturii și impune necesitatea unui tratament eficient și o îngrijire atentă.

Tratamentul gingivitei cu ajutorul laserului

La primele semne ale acestei boli, în cabinetele 3D Dental putem interveni cu ajutorul laserului. În cadrul acestui tratament, se curăță tartrul, se sterilizează zona și se stimulează refacerea țesuturilor.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri