Tratarea cariilor – laserul ajuta la indepartarea leziunilor carioase prezentate de un dinte si pregatirea acestuia pentru a fi obturat.
Tratarea afectiunilor gingivale – laserul poate fi foarte bun la indepartarea bacteriilor prezente la nivelul gingiilor, insa ajuta si la curatarea corespunzatoare a canalelor in timpul tratamentelor endodontice.
Biopsie – aceasta reprezinta indepartarea pe cale chirurgicala a unui fragment dintr-un tesut viu, insa laserul este ideal datorita faptului ca procedura poate fi efectuata fara a mai fi necesare instrumentele chirurgicale.
Albirea dentara – o solutie speciala ce se aplica la nivelul dintilor este utilizata in cadrul cabinetului stomatologic si se „activeaza” cu ajutorul unei lampi cu laser.
Avantajele laserului stomatologic
In unele situatii laserul produce mai putina durere, motiv pentru care nu mai este nevoie de anestezie, insa este o varianta foarte buna si pentru pacientii care se confrunta cu stari de anxietate din cauza frezelor traditionale folosite in acest domeniu.
De asemenea, pe durata tratamentelor efectuate la nivelul gingiilor, tesuturile sunt mai bine protejate, astfel ca nu se mai inflameaza si nici nu mai sangereaza, insa laserul poate ajuta si la salvarea unei cantitati mai mari de dinte atunci cand se trateaza cariile.
Dezavantaje
Laserul utilizat in domeniul stomatologiei vine si cu cateva dezavantaje, precum faptul ca procedura nu poate fi folosita in cazul dintilor care au fost obturati deja, insa nici pentru a remedia cariile localizate interdentar.
De asemenea, in unele situatii, inca mai poate fi nevoie de freza obisnuita pentru a ajusta dintii restaurati pentru a oferi pacientilor mai mult confort. Un alt dezavantaj este ca, de regula, aceste tratamente sunt ceva mai costisitoare decat celelalte obisnuite, situatie datorata faptului ca dispozitivele laser sunt foarte scumpe.