Sigilarea dintilor

Exista mai multe modalitati prin care sa ne protejam dintii, insa acest aspect poate fi putin mai sensibil in cazul copiilor, care, adesea, inteleg mai greu importanta igienii orale zilnice.

Insa un plus de protectie adus acestora este sigilarea dintilor, o procedura efectuata cu scopul de a preveni cariile, iar conform statisticilor, rezultatele sunt foarte bune, in circa 70% din cazuri nu s-au mai confruntat cu astfel de probleme.

Cu toate acestea, igiena orala joaca in continuare un rol esential si este nevoie ca atat copiii, cat si parintii sa inteleaga acest lucru.

De ce?

Spre deosebire de celelalte suprafete ale unui dinte, cea vestibulara, din cauza canalelor sale, permite stocarea resturilor alimentare, care, de multe ori, nu sunt indepartate in mod corespunzator, astfel ca este favorizata dezvoltarea cariilor.

Cu cat santurile sunt mai adanci, cu atat sunt mai dificil de igienizat locul, astfel ca in asemenea situatii, cea mai buna solutie in acest sens este ca dintii sa fie sigilati intrucat aceasta este si cea mai comuna zona in care copiii se confrunta cu carii.

Cand?

Specialistii sunt de parere ca sigilarea dintilor trebuie sa aiba loc in intervalul 6 – 12 ani si doar pentru molarii definitivi ale celor mici.

In plus, este de preferat ca procedura sa fie realizata imediat dupa eruptia acestora, inainte de a exista riscul de aparitie a primelor semne ale unei carii.

In schimb, doar in situatiile in care medicii considera ca este posibil, dintii pot fi sigilati chiar daca exista semne ale unei carii de dimensiuni modeste, insa in prealabil este nevoie de indepartarea acestora.

Tehnica

Procedura este foarte usor de pus in practica si presupune ca inainte de toate dintii sa fie bine curatati, pentru ca mai apoi acest material sigilant sa fie aplicat pe partea masticatorie a dintilor. Gradul de concentratie al substantei utilizate poate sa varieze de la un caz la altul, insa de regula este vorba de circa 40%.

La ce varsta se sigileaza dintii?

Aceasta procedura poate fi efectuata indiferent de varsta pacientilor, in schimb fiind recomandata in special copiilor, dupa ce s-a dezvoltat dantura permanenta, proces ce are loc in jurul varstei de 7 ani. Cu toate acestea, si adultii pot opta pentru sigilarea dentara. Aceasta metoda este aleasa in special in randul molarilor si premolarilor si cu toate ca se recomanda ca fiecare dinte sa fie sigilat, acest pas nu este neaparat obligatoriu. Unii pacienti opteaza pentru sigilarea doar a dintilor ce prezinta riscuri mai mari de dezvoltare a cariilor, fie in randul celor strambi, inghesuiti care nu pot fi igienizati corespunzator.

Cum se efectueaza sigilarea dintilor?

Fiecare dinte este sigilat separat, iar acest proces dureaza in jur de 15 minute. De retinut este faptul ca procedura este efectuata doar in cazul in care dintele respectiv nu prezinta nicio carie. Avantajul sigilarii este ca nu se aduc prejudicii dintilor, nu produce durere, iar dantura este mult mai protejata decat inainte, datorita materialului compozit aplicat.
Cu alte cuvinte se aplica un strat protector pe partea ocluzala a dintilor, unde sunt prezente mai multe santuri si suprafete ce favorizeaza retentia placii bacteriene.

Aceasta procedura implica mai multe etape: in primul rand este nevoie ca stomatologul sa curete corespunzator fiecare dinte in parte, care va fi supus unui periaj profesional, dupa care acestia sunt uscati si abia dupa incepe procedura propriu zisa. Fiecare dinte va fi supus unui tratament cu acid fosforic pentru ca smaltul sa fie bine pregatit.

Acidul trebuie sa actioneze pret de cel mult un minut, dupa care se clateste gura, urmand ca smaltul sa fie mult mai alb si sa aibe un aspect mai sanatos.
Etapa urmatoare presupune aplicarea sigilantului pe partea ocluzala a dintelui, acesta prezentandu-se sub forma lichida, fiind intarit prin intermediul unei lampe cu lumini speciale. Desi in cele mai multe dintre cazuri pacientii nu vor resimti nicio modificare la nivelul dintilor, atunci cand aceste situatii apar, medicii pot slefui discret zona pentru a nu fi dereglata ocluzia.

Efectele sigilarii dintilor la copii rezista in cele mai multe dintre cazuri pana la 2 sau 3 ani, iar pentru asigurarea rezultatelor este nevoie de abordarea unei igiene orale corespunzatoare. In plus, se recomanda efectuarea unor controale de doua sau trei ori pe an, pentru ca medicul sa poata analiza stadiul in care se afla sigilarea, dar si sanatatea cavitatii bucale. Dupa disparitia materialului, este nevoie de o noua aplicare pentru ca dintii sa fie protejati.
Indicatii
Unii medici recomanda efectuarea acestei proceduri la aproximativ 6 luni de la dezvoltarea dintelui permanent, de cele mai multe ori in randul molarilor sau premolarilor. Pe masura ce erup dintii, acestia se sigileaza treptat. In situatia in care dintii de lapte prezinta un risc crescut de dezvoltare a cariilor, se pot sigila si acestia, in caz contrar, procedura nu este necesara.
Cu toate ca si adultii pot opta pentru sigilarea dintilor, acest proces nu este recomandat deoarece se creeaza o schimbare a muscaturii, care poate fi foarte deranjanta, in timp ce copiii se adapteaza cu usurinta deoarece este o perioada in care au loc mai multe modificari.

Daca adultii nu se obisnuiesc cu sigilarea dintilor, o data cu trecerea timpului se poate dezvolta obiceiul vicios de scrasnire a dintilor.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri