Sangerari gingivale

Tratamentul non-chirurgical
Sangerarile gingivale pot fi un semn alarmant, in special daca acestea se manifesta in momentul periajului si exista diferite motive pentru care se ajunge la aceasta situatie, fiind esentiala luarea masurilor in cel mai scurt timp.

In cadrul clinicii 3D Dental se iau cele mai bune masuri si se alcatuiesc tratamente pentru fiecare pacient in parte, in functie de caracteristicile prezentate.

Gingivita

Aceasta reprezinta o afectiune foarte comuna ce apare din cauza placii bacteriene care ramane stocata la nivelul dintilor si ar fi trebuit indepartata prin periajul zilnic. Astfel, igiena orala precara este principalul motiv ce duce la instalarea gingivitei, care insa poate fi tinuta in frau fara un efort semnificativ, ci prin asigurarea sanatatii cavitatii orale.
Asadar, pe langa perierea zilnica a dintilor si folosirea atei dentare, este important ca la fiecare cateva luni sa se efectueze controale la stomatolog pentru ca acestia sa se asigure ca nu exista probleme.

Alte cauze

Sangerarile gingivale pot fi un efect secundar al anumitor medicamente, motiv pentru care acestea trebuie administrate doar sub atenta supraveghere a medicilor.

De asemenea, chiar si schimbarea tehnicii de curatare interdentara a dintilor poate fi un factor care sa favorizeze sangerarea giniilor, insa fenomenul trebuie monitorizat pentru a nu se agrava in timp. Si inlocuirea periutei dentare cu una noua poate avea acelasi efect, insa si in acest caz totul ar trebui sa treaca de la sine.

Ingrijirea cavitatii bucale

Principala cauza a sangerarilor gingivale este placa bacteriana formata la nivelul dintilor si gingiilor, iar daca aceasta nu este indepartata in cateva ore, se va transforma in tartru, care nu poate fi inlaturat decat in cadrul cabinetului stomatologic prin detartraj.

Asadar, pentru a evita nu numai sangerarile gingivale, ci si multe alte probleme intalnite in cavitatea bucala, este suficienta adoptarea unei igiene orale stricte si sa nu fie omisa in nicio zi.

Inflamatia gingiei poate duce in cele din urma la avansarea afectiunii gingivale numita parodontita. Alte motive ale sangerarilor gingivale sunt reprezentate de consumarea anumitor alimente, alimentatia necorespunzatoare, administrarea anumitor medicamente care pot avea drept efect advers sangerarea gingiei.

Semnele care pot sa apara odata cu sangerarile gingivale

Respiratia urat mirositoare, cunoscuta si sub numele de halena
Colorarea gingiilor, care devin rosiatice
Sensbilitatea gingiilor
Aparitia diferitelor leziuni ale cavitatii orale
Retractia gingiei (fenomen aparut din cauze naturale precum avansarea in varsta, insa apare la varste inaintate)
Inflamatia gingiilor
Alte simptome

Dureri ale oaselor
Vanatai aparute subit
Febra
Scaderea in greutate si lipsa poftei alimentare
Ciclu neregulat
Transpiratia inexplicabila
Sangerari nazale
Diferite iritatii
Senzatia frecventa de oboseala
Sangerarea gingivala poate fi cauzata de

Efectuarea igienii orale in mod necorespunzator
Periajul efectuat prea dur
Parodontoza
Afectiuni sangvine
Gingivita
Modificari ale hormonilor in timpul sarcinii
Lipsa vitaminizarii
Administrarea anumitor medicamente
Infectia danturii
Lucrari protetice dentare ce si-au modificat forma
Sfaturi :

Este important ca pacientii sa evite fumatul, deoarece acesta afecteaza nu numai cavitatea bucala, ci intreg organismul
Sangerarea poate fi ameliorata prin aplicarea unui tampon rece
Evitarea administrarii diferitelor medicamente, decat in cazul in care au fost recomandate de catre specialist
Daca administrarea anumitor medicamente au drept efect secundar sangerarea, se recomanda ca medicii sa modifice tratamentul impus
Daca sangerarile gingivale apar din cauza unor lucrari protetice este important sa contactati medicul
Trebuie apelat la medic in cazul in care :

Sangerarea este abundenta
Sangerarea nu este oprita dupa finalizarea unui tratament
Pacientul sesizeaza alte semne ce se pot asocia sangerarii
Iata cateva motive care pot duce la sangerarea gingivala

Afectiunile de tip gingival reprezinta cea mai comuna cauza a sangerarii. Prima etapa a afectiunii este numit gingivita, si apare in situatia in care gingiile devin inflamate si rosiatice. Sangerarea isi face aparitia de cele mai multe ori in momentul consumului de alimente sau in timpul efectuarii periajului dentar. Daca aceasta nu este tratata la timp, atunci in cel mai rau caz se poate ajunge la pierderea dintelui sau dintilor.
Daca periajul dentar este efectuat prea agresiv, alaturi de utilizarea unei paste dinti mai „dura”, atunci atat gingiile cat si dintii sunt afectati, si pot aparea sangerarile sau chiar retractia gingiilor.
Daca o carie este situata aproape de gingie, atunci aceasta o poate irita in permanenta si in cele din urma se ajunge la gingivita, motiv pentru care este importanta tratarea tuturor afectiunilor cavitatii bucale la timpul potrivit.
Daca obturatiile nu au fost realizate corect, atunci acestea pot irita gingia, care se inflameaza.
Daca anumite lucrari nu au fot efectuate perfect, exista posibilitatea ca gingia sa fie iritata si sa se favorizeze stocarea resturilor alimentare si bacteriilor.
Este bine cunoscut faptul ca fumatul afecteaza gingiile, favorizand inflamatia acestora si iritandu-le, astfel ca se recomanda evitarea acestui viciu.
Modificari ale hormonilor care apar in timpul sarcinii, ori in perioada pubertatii, pot duce si la inflamatii ale gingiilor, astfel ca se recomanda efectuarea unui control de cel putin 3 ori pe ani.
Alte motive ale sangerarilor gingivale sunt afectiuni de tip sistemic precum deficienta vitaminei K, afectiuni autoimune sau administrarea unor medicamente precum pastile contraceptive, antidepresive sau anticoagulante.
Astfel, medicii recomanda efectuarea unui consult odata la 4 luni, pentru a putea depista orice problema aflata intr-un stadiu incipient si este important ca pacientii sa respecte igiena orala si sa efectueze un periaj corespunzator, folosind ata dentara alaturi de apa de gura. De cele mai multe ori tratarea sangerarilor gingivale este usor de realizat, fiind nevoie doar de o simpla igienizare sau tratarea unor carii care s-au dezvoltat intre timp, de la ultimul control.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri