Rezectie dentara

Rezectia dentara este o procedura destul de sensibila, de care se tem multi pacienti si care reprezinta ultima incercare de salvare a unui dinte ce sufera din cauza unei infectii.

Bineinteles ca primul pas este un control amanuntit, in urma caruia medicii se pot decide cu privire la cea mai buna modalitate de abordare a tratamentului.

Inainte de procedura, este nevoie de efectuarea mai multor radiografii, pentru a se putea determina pozitia infectiei si a tesuturilor inconjuratoare, urmand ca mai apoi sa fie administrate niste medicamente pentru limitarea inflamatiilor.

Cum se efectueaza?

Rezectia dentara incepe prin efectuarea unei incizii de mici dimensiuni la nivelul gingiei, in zona respectiva, pentru a evidentia radacina, unde se creeaza o fereastra, pentru a avea acces la infectie. Procedura implica si curatarea canalelor cu mai multe substante, astfel incat medicii sa se asigure de eficienta tratamentului si pentru a se preveni aparitia altor infectii.

Ulterior, dupa ce este indepartata infectia si o mica portiune, de cativa milimetri, a radacinii dentare afectate, gingia este reatasata si suturata, urmand ca firele aferente sa fie indepartate cateva zile mai tarziu.

Tratamentul se desfasoara in circa 45 de minute, poate mai mult, poate mai putin, in functie de complexitatea situatiei prezentate. In general, in cazul dintilor frontali procedura poate fi mai rapida, datorita accesului facil, spre deosebire de situatia molarilor, in care conditiile sunt putin mai complicate din cauza pozitiei in cadrul cavitatii orale.
Riscuri

La fel ca orice alta interventie stomatologica si rezectia dentara implica cateva riscuri, care, insa, sunt destul de rar intalnite.

Printre acestea se numara riscul ca procedura sa nu fi avut succes, caz in care ultima solutie ramane extractia dentara, insa exista si posibilitatea ca in urma interventiei sa fi fost afectat vreun nerv.

Pentru prevenirea infectiilor ulterioare, de regula, sunt administrate si antibitiotice.

In schimb, pacientii care isi doresc sa urmeze acest tip de tratament in cele mai bune, sigure si moderne conditii, pot apela oricand la specialistii din cadrul clinicii 3D Dental.

Indicatii rezectie dentara

Pot exista probleme de tip anatomic care sa nu permita curatarea corespunzatoare si obturatia canalului
Pot exista probleme in restaurarea danturii
Pot exista fracturi ale radacinii din diferite motive
Pot fi intampinate diferite probleme pe lungimea canalului, iar acestea nu pot fi indepartate cu ajutorul tratamentului de tip endodontic
Rata succesului la o rezectie dentara difera in functie de care a fost motivul pentru care s-a apelat la aceasta. Daca tratarea canalului nu are succes, aceasta situatie poate fi corectata prin rezectia radacinii. Pot aparea si probleme de tip anatomic, care fac ca un asemenea tratament sa nu poata fi realizat corect: radacina prea curbata, ori canale de mici dimensiuni, in aceste situatii fiind recomanda tot rezectia radacinii.

Daca dantura reconstruita prezinta diferite afectiuni de tip periapical, tratamentul endodontic poate fi aplicat cu dificultate, deoarece accesarea canalului se face cu usurinta, insa punand in pericol rezistenta coroanei.

Procedura rezectie dentara :

In cele mai multe dintre cazuri, rezectia este disponibila pentru toti dintii, insa conteaza organizarea interioara a danturii, motiv pentru care aceasta interventie poate sa nu fie recomandata pentru molarii secundari inferiori si superiori. Interventia este una obisnuita, nu necesita aparatura speciala, are loc sub anestezie loco regionala sau generala, in functie de situatia prezentata.

Pana sa se ajunga la o rezectie dentara, de cele mai multe ori este nevoie de tratarea canalului, urmand ca mai apoi dentistul sa efectueze niste incizii in zona gingiei pentru ca radacinile dintilor sa fie expuse, dupa care se ajunge la membrana mucoasa si os. Pasul urmator presupune ca radacina sa se separe de restul dintelui si se indeparteaza varful radacinii si tesusutul care a fost afectat de o infectie. Urmeaza curatarea canalului si obturarea sa.

Dupa ce s-a extras varful radacinii, locul respectiv trebuie spalat cu substante speciale si inchis prin intermediul suturilor, firele fiind indepartate 7 zile mai tarziu. Dupa o rezectie dentara, este important ca pacientii sa isi ingrijeasca dintii, sa nu consume alimente dure si tari si sa se foloseasca de medicamentatia pusa la dispozitie de medic pentru ca infectiile sa fie prevenite.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri