Rezectie apicala

Rezectia apicala este o interventie chirurgicala minora, efectuata cu scopul de a indeparta varful radacinii dentare, unde exista o infectie, astfel incat pacientii sa nu se confrunte cu diferite probleme.

De ce as avea nevoie de rezectie apicala?

Atunci cand dintele este cariat in proportii ridicate, cand are obturatii mari, cand se primeste o lovitura sau in urma unui accident, exista riscul ca pulpa sa moara. Astfel, tesuturile moarte trebuie inlaturate pentru a preveni o infectie, fiind necesar in acest sens un tratament endodontic, pentru curatarea canalalelor. In schimb, acest tratament nu are succes intotdeauna, astfel ca este posibil ca infectia sa persiste in varful radacinii, fapt care va cauza durere, disconfort, inflamatii ale gingiilor sau un abces.

Care sunt avantajele?

Asadar, rezectia apicala este operatiunea la care se apeleaza pentru a elimina acel varf de radacina unde este localizata infectia, fiind ultima sansa in incercarea de salvare a dintelui, care, in caz contrar, ar fi trebuit extras.

Daca nu simt durere, este necezara rezectia apicala?

Chiar si in cazul in care pacientii nu simt nici un disconfort sau durere, este important ca acestia sa incerce sa previna extinderea infectia, care, daca ramane netratata, poate atrage numeroase alte probleme.

Cum se efectueaza?

Totul incepe prin efectuarea unei micii incizii la nivelul gingiei, deasupra dintelui afectat, pentru ca varful radacinii sa fie expus, pentru ca mai apoi sa fie curatat, in vederea eliminarii infectiei.

De asemenea, atunci cand este nevoie, canalele sunt resigilitate, pentru a preveni alte infectii, iar intreaga procedura, care dureaza circa 30 de minute, este realizata sub efectul anesteziei.

Cum ma voi simti dupa?

Este posibil ca in zona in care s-a intervenit sa se simta disconfort pana la 48 de ore mai tarziu, insa pot fi luate anumite medicamente in acest sens.

In plus, pentru a inchide incizia se folosesc niste fire care trebuie indepartate 7-10 zile dupa vindecare si se recomanda pacientilor cateva zile de repaus, iar abia dupa sa revina la activitatile zilnice.

Rezectia apicala nu se intinde pe mai mult de o sedinta si implica necesitatea realizarii unei incizii in zona gingiei, dupa care se inlatura infectia localizata in varful radacinii, la fel si tesutul osos care a fost afectat.

Indicatiile rezectiei apicale se pot grupa in mai multe categorii

Pot aparea diferite probleme care sa impiedice tratarea corespunzatoare a canalului
Pot aparea probleme care sa nu permita restaurarea dintelui respectiv
Pot aparea diferite fracturi ale radacinii
Pot aparea diferite obstacole in zona canalului, astfel incat din cauza acestora nu se poate efectua tratamentul aferent
Tratamentul poate fi efectuat gresit
Pot aparea afectiuni de tip periapical, care nu pot fi remediate cu ajutorul tratamentului canalului
Procedura rezectie apicala :

De cele mai multe ori rezectia apicala se poate aplica in cazul tuturor dintilor, insa conteaza structura radacinilor dintilor respectivi, fiind limitata in cazul molarilor 2 atat cei superiori cat si cei inferiori. Cu toate ca numele poate starni frica pacientilor, interventia este una obisnuita care nu provoaca durere, deoarece este folosita anestezia locoregionala, sau in situatii mai speciale se poate folosi si cea generala.

Pentru ca vindecarea sa aiba loc cat mai rapid se recomanda:

Mesa trebuie pastrata 24 ore dupa interventie
Trebuie evitata clatirea gurii in urmatoarele 12 ore pentru ca sangerarea sa nu fie starnita, deoarece este stopata cu dificultate
In urmatoarele 3 zile este important ca alimentele consumate sa nu fie prea reci, calde sau dulci
Este important sa fie evitate alimentele dure si tari
Periajul dintilor se efectueaza in mod obisnuit dupa o zi, insa fara ca periuta sa atinga locul in care s-a efectuat rezectia apicala
Pentru reducerea tumefactiei si sangerarii, pacientii trebuie sa doarma cu capul ridicat
Trebuie evitat fumatul si consumul bauturilor alcoolice pana cand se vindeca plaga
Se pot aplica comprese reci pentru reducerea tumefactiei si eventualelor sangerari ori dureri
Este normal ca sangerarea sa isi faca aparitia dupa interventie, iar aceasta este stopata prin muscarea unui tifon o perioada de pana la jumatate de ora.
Medicul poate furniza o medicamentatie care trebuie respectata pentru ca tratamentul sa fie cat mai eficient
La sapte zile dupa efectuarea unei rezectii apicale trebuie inlaturate firele suturii

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri