Punga parodontala

Atunci cand cavitatea noastra orala este sanatoasa, gingiile trebuie sa fie roz, ferme si bine lipite de dinti, existand o distanta de cel mult 3 milimetri intre cele doua elemente.

In schimb, exista numeroase afectiuni ale gingiilor care fac ca acest spatiu sa creasca si sa duca la ceea ce se numeste punga parodontala si care daca ramane netratata poate duce la pierderea dintelui respectiv.

In schimb, daca diagnosticul se face corect si cat mai devreme, dintii pot fi salvati si rezista chiar si o viata intreaga.

Cum se formeaza punga parodontala?

Bacteriile regasite in cavitatea orala, alaturi de resturile alimentare formeaza o pelicula foarte subtire ce este atasata pe suprafata dintilor si gingiilor, numita placa bacteriana.

Daca nu este indepartata prin periajul zilnic, aceasta se intareste si devine tartru, care nu mai poate fi inlaturat atat de usor, ci este nevoie de un detartraj care se efectueaza in cadrul cabinetului stomatologic.

Toxinele ce provin de la bacterii irita gingiile si duc la dezvoltarea gingivitei, o afectiune comuna si care poate fi tinuta in frau cu usurinta. In schimb, daca nu se iau masuri, exista riscul ca gingiile sa se indeparteze de dinti si sa se formeze niste buzunare sau pungi, unde sa fie stocate bacteriile, ce ataca radacina dintilor.

Tratamentul pungilor parodontale

Primul pas in tratarea pungilor parodontale este curatarea profesionala a dintilor si efectuarea unui detartraj pentru a elimina tot tartrul stocat sub gingii, care nu poate fi indepartat pe alte cai.

Astfel, gingiile se pot vindeca singure si apropia cat mai mult de dinti, fara a mai exista acele buzunare.

In schimb, in cazurile mai complicate poate fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru eliminarea pungilor si pentru a evita complicatiile, urmand ca mai apoi sa dintii sa fie igienizati constant in mod profesional, la fiecare cateva luni.

Cum se dezvolta punga parodontala?

Dintii sunt mentinuti in cadrul osului cu ajutorul parodontiului, care incepe de la nivelul gingiei si ajunge pana in varful radacinilor dentare. Din nefericire, atunci cand parodontoza avanseaza, intre gingii si dinti se creeaza un spatiu care permite dezvoltarea pungilor parodontale. Gingivita reprezinta prima etapa a bolilor parodontale si reprezinta momentul in care pacientii trebuie sa ia masurile potrivite pentru ca situatia sa nu se inrautateasca.

Exista posibilitatea de dezvoltare a unei singure pungi parodontale, insa aceste cazuri sunt foarte rare, de regula fiind vorba de mai multe pungute. De asemenea, pungile parodontale mai pot aparea si dupa lezarea accidentala a parodontiului cu diferite alimente sau obiecte ascutite, iar in cazul in care nu se iau masurile adecvate, pungile se vor dezvolta si inmulti.

Diagnosticul

Pentru tratarea corespunzatoare a pungilor parodontale, in primul rand este nevoie de diagnosticarea corecta a acestora. Astfel este important ca pacientii sa se prezinte la medic care pot confirma prezenta infectiei dupa ce se identifica urmatoarele semne:

Dureri de dinti
Mobilitatea dintilor
Abces dentar cu puroi
Cum se trateaza pungile parodontale?

In primul rand este nevoie de adoptarea unei igiene orale corespunzatoare care sa presupuna periajul dintilor, utilizarea atei dentare, folosirea apei de gura, precum si ocazional dusul oral. Insa stomatologul poate efectua mai multe tratamente in functie de situatia prezentata, printre care interventii chirurgicale pentru adaugarea de os sau chiuretajele la nivelul dintilor infectati.

Prevenirea pungilor parodontale

Pentru a preveni dezvoltarea parodontozei, pacientii trebuie sa tina cont de igiena orala, in special in momentul in care se dezvolta gingivita. De asemenea, se recomanda efectuarea unui control la stomatolog la fiecare 6 luni. Ultima etapa a parodontozei presupune pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti afectati. Edentatia favorizeaza migratia dintilor si modificarea ocluziei acestora, astfel ca fenomenul trebuie combatut fie prin intermediul lucrarilor protetice, fie cu ajutorul implanturilor dentare.

Care sunt simptomele pungii parodontale?

In primul rand pacientii vor resimti durere sau disconfort in zona dintilor, unde mai poate fi regasit si un abces. De asemenea, dintii devin mult mai mobili, iar leziunile aduse favorizeaza distrugerea ligamentelor. Abcesul se prezinta sub forma unei inflamatii rosiatice si dureroasa la atingere, iar cand acesta este identificat, trebuie drenat pentru eliminarea puroiului, iar mai apoi tratate cauzele aparitiei acestuia. In schimb, simptomele similare pungii parodontale pot fi asociate: abceselor, pulpitei, fracturii radacinii dentare sau chisturilor.

Punga parodontala poate sa cuprinda:

Gingia care se pastreaza moale in apropiere de marginea sa
Se poate crea un spatiu destul de mare al gingiei pana la dinte, reprezentand locul ideal de dezvoltare al pungilor parodontale
Gingiile se pot infecta in zona unei coroane dentare sau a unui dinte care nu s-a dezvoltat in totalitate (de cele mai multe ori molarul de minte sau caninul), astfel ca zona se infecteaza si apar pungile parodontale

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri