Proteze dentare

Protezele dentare au rolul de a inlocui dintii care lipsesc si sunt niste dispozitive mobile, care pot fi inlaturate pentru a fi bine igienizate.
Cu toate ca poate dura ceva timp pana cand pacientii sa se obisnuiasca cu protezele, in ziua de azi exista variante foarte confortabile si care arata foarte natural si pot fi descoperite in cadrul clinicii 3D Dental.

De asemenea, aceste dispozitive pot fi de doua tipuri, totale sau partiale, alegandu-se tipul potrivit in functie de necesitati. Protezele dentare sunt confectionate special in laboratorul de tehnica dentara, pentru a se adapta la fiecare pacient.

In cat timp ma voi obisnui?

Durata necesara acestui proces variaza de la o persoana la alta, de la cateva zile, la cateva saptamani sau chiar luni, iar vorbitul si mancatul se vor imbunatati cu putin exercitiu.

Senzatia ca protezele nu sunt bine fixate este foarte comuna, insa in timp muschii obrajilor si limba vor invata cum sa se obisnuiasca.

Nici iritatiile minore la nivelul limbii, mici inflamatii sau sentimentul ca limba nu are loc suficient, nu sunt manifestari neobisnuite, insa daca disconfortul persista, ar trebui sa se apeleze la stomatolog.

Care este durata de viata?

De-a lungul timpului acestea trebuie realiniate, restaurate sau refacute din cauza uzurii obisnuite. O practica comuna este aceea de schimbare a bazei dispozitivului, insa se pastreaza dintii existenti la nivelul protezei, iar pe aceasta cale se prelungeste considerabil durata de viata.

In plus, orice persoana, pe masura ce imbatraneste, va prezenta si modificari la nivelul gurii, schimbari care vor face ca protezele sa nu mai fie la fel de bine fixate, vor irita gingiile, iar mancatul va fi mai deranjant.

Astfel, se recomanda minim un control anual, pentru a asigura atat sanatatea cavitatii orale, dar si buna functionare a protezelor, care se pot adapta, in functie de necesitati, pentru a-i prelungi durata de viata.

Avantajele oferite de o proteza dentara

Sunt redate functiile obisnuite ale danturii
Este imbunatati aspect general al fetei
Se previn mai multe afectiuni si probleme
Se pastreaza relatiile potrivite intre arcada superioara si inferioara
Se previne migrarea danturii in incercarea de a acoperi spatiile libere lasate de dintii lipsa
Sunt foarte rezistente
Nu se modifica gustul
Sunt foarte confortabile si stabile
Sunt usor de igienizat
Avand un schelet de metal (de cele mai multe ori) acestea sunt foarte dificil de fracturat
Complicatiile protezelor dentare

In ciuda eforturilor depuse de specialisti, nicio proteza dentara nu poate fi considerata perfecta pana la cel mai mic detaliu. Dupa aplicarea acestora, exista posibilitatea ca pacientii sa fie nevoiti sa revina la cabinet pentru diferite ajustari, pana cand acestia se obisnuiesc cu dispozitivul. Trebuie acordata o perioada de timp pentru acomodare, deoarece protezele dentare reprezinta un tratament important, care nu este usor de efecutat. In plus, printre posibilele dezavantaje ale acestora pot fi amintite dificultati in momentul vorbirii sau masticatiei alimentelor, iar aceste situatii pot fi depasite doar prin efectuarea unor exercitii. Protezele aplicate pe arcada inferioara pot aduce mai multe probleme, deoarece numerosi pacienti au raportat faptul ca sunt mai greu de suportat, spre deosebire de cele destinate arcadei superioare.

Proteza dentara provizorie

Aceasta are rolul de imbunatati aspectul pacientului, dar si de a reda functiile dintilor, insa toate acestea sunt pentru o durata limitata, deoarece va trebui inlocuita la un moment dat stabilit de medic cu o proteza definitiva.

Proteza dentara partiala

Aceste lucrari protetice sunt cele mai des intalnite, fiind destinate celor care prezinta edentatie partiala. De asemenea, lucrarile dentare partiale sunt recomandate si pacientilor care vor fi supusi unor alte extractii dentare in viitor.

Proteze dentare elastice

Acestea sunt vazute ca o alternativa potrivita a protezelor dentare din acrilat, in momentul in care pacientii sunt alergici la metal si in plus sunt foarte confortabile, flexibile si stabile. Protezele elastice sunt foarte moderne, materialele din alcatuirea acestora sunt rezistente si sunt considerate estetice, deoarece nuanta acestora se aseamana cu cea a gingiilor.

Protezele dentare flexibile

Aceste dispozitive sunt alese din ce in ce mai des de catre pacienti, in favoarea protezelor obisnuite. Protezele dentare flexibile sunt confectionate din materiale puternice, dar in acelasi timp flexibile si sunt destinate celor care isi doresc un confort sporit, dar si o durata lunga de viata a dispozitivului, care promite multe alte avantaje. Singurul impediment poate fi considerat costurile acestuia, deoarece, fiind o tehnologie noua, sunt mai ridicate decat in cazul altor proteze.

Proteze dentare moderne

Cele mai noi materiale din care sunt realizate lucrarile protetice, sunt din ce in ce mai confortabile, promit o durata mai lunga de viata si au un aspect mult mai placut, imbunatatind aspectul general al chipului pacientului. Acestea au avantajul ca ofera posibilitatea ca fiecare dinte sa fie amplasat individual pentru ca aspectul sa fie cat mai natural si realist. De asemenea, pacientii isi aleg culorile dorite ale danturii si gingiei, iar la final se bucura de o lucrare protetica perfect functionala, estetica si confortabila.

Supraprotezare pe implant

Acest proces este executat deasupra radacinilor danturii naturale sau chiar peste implanturile dentare daca acestea exista. In plus, daca proteza este ancorata pe un implant, acestea sunt mult mai stabile si mai rezistente in timp. Fata de lucrarile protetice obisnuite, supraprotezele aplicate danturii naturale ori implanturilor sunt stabile precum protezele fixe.

Proteza dentara fixa

Proteza fixa pe implanturi promite numeroase avantaje pe langa cele aduse de lucrarile protetice mobile. Astfel, fiind fixe, aceste dispozitive nu produc niciun disconfort pacientilor, deoarece nu isi modifica pozitia indiferent de moment, nu sunt aduse leziuni danturii naturale sau gingiilor, masticatia alimentelor este mult mai confortabila, in special datorita faptului ca resturile alimentare nu ajung sub proteza. De asemenea, nu apar durerile, este evitata halena, iar igienizarea este usor de efectuat.

Proteza dentara mobila

Aceasta lucrare protetica reprezinta poate una dintre cele mai des utilizate proceduri de a inlocui unul sau mai multi dinti. Se opteaza pentru acestea atunci cand pacientii, din diferite motive, nu pot opta pentru o proteza dentara fixa. Este important de stiut ca o proteza dentara mobila impune necesitatea unei perioade lungi de acomodare, timp in care pacientii se pot plange de numeroase aspecte. In schimb, acestea pot fi ajustate de fiecare data in cadrul cabinetului stomatologic, medicul tinand cont de preferintele pacientilor, iar in timp vor deveni potrivite.

Proteza scheletata

Aceasta poate fi de doua tipuri, si anume proteza partiala scheletata cu sisteme de prindere sau simpla. Astfel, cea dintai presupune existenta unor capse care ajuta la prindere, sunt foarte confortabile, moderne, estetice si promit siguranta, fiind recomandate in cazurile in care pacientii prezinta putini dinti naturali care nu permita sustinerea obisnuita. Daca dintii naturali ramasi sunt marginali, acestia vor fi restaurati in totalitate cu ajutorul coroanelor, astfel incat sa fie destul de puternici pentru a asigura prinderea in siguranta a protezei.

Proteza partiala scheletata simpla face referire la lucrarea protetica obisnuita, care se foloseste de niste crosete pentru ca dantura naturala sa fie ancorata. In cazul in care dintii ramasi sunt cei marginali, atunci va fi necesara ajustarea acestora prin slefuirea smaltului. Avantajul acestei proteze este reprezentata de faptul ca nu poate fi observata cu usurinta de cei din jur, fiind foarte putin vizibila.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri