Pivot dentar

Pivotul dentar reprezinta un element la care se apeleaza atunci cand este nevoie de restaurarea unuia sau mai multor dinti ce au fost afectati si distrusi in cantitati destul de ridicate.

Exista numerosi factori ce pot duce la deteriorarea dintilor, incepand de la cariile obisnuite, la accidente fracturi, plombe care nu au fost atasate in mod corespunzator. Insa indiferent de situatie, problema se remediaza prin apelarea la un pivot dentar daca dintii au peretii prea subtiri si nu pot fi restaurati prin alte modalitati precum obturatiile traditionale.

Tratamentul nu este unul complicat si poate fi urmat in cele mai bune conditii in cadrul clinicii 3D Dental, urmand ca la final pacientii sa se bucure din nou de functionalitatea unui dinte sanatos.

Solutia potrivita

Un pivot dentar presupune doua parti principale, cea care poate fi observata in cavitate si cea care este atasata, avand rolul de a face legatura intre dinte si radacina.

Cu alte cuvinte, acest element reprezinta primul pas pentru a trata un dinte afectat in proportii ridicate, imputernicindu-i stabilitatea, care sa poata face fata tuturor functiilor, precum cele masticatorii, dar si estetice.

Pentru ca medicii sa se asigure de bunele rezultate ale acestor pivoti, in prealabil se recomanda urmarea unui tratament endodontic, pentru ca radacina dentara sa fie bine curatata si sa se previna mai multe tipuri de probleme, precum infectii ce se pot agrava in timp.

Optiuni

Procedura in sine este una foarte simpla, pe durata careia pacientii au parte de tot confortul necesar, iar alegerea tipului potrivit de pivoti se face in functie de situatia prezentata, dar si tinand cont de recomandarile medicilor.

Cele mai comune variante sunt pivotii din fibra de sticla sau cei din metal, prima solutie fiind considerata mai eficienta din mai multe puncte de vedere, precum pentru faptul ca asigura o lunga durata de viata, dar si suficient confort pentru pacienti.

Pentru aplicarea unui pivot dentar este nevoie mai intai de efectuarea unui tratament de canal, pentru ca acesta sa fie curatat si sanatatos in intregime, pentru evitarea riscurilor. Urmatoarea etapa este cimentarea acestui pivot dentar , care nu produce nicio durere, pentru ca este nevoie ca in cazul dintelui respectiv sa i se inlature nervul.

Rolul unui pivot dentar

Inlocuirea partii coronare a unui dinte fracturat sau distrus.
In cazul in care unui dinte ii lipseste zona coronara, insa radacina acestuia nu este afectata si destul de rezistenta, atunci se confectioneaza un pivot dentar ce va sustine lucrarea care urmeaza a fi pregatita. Coroana dentara este rezistenta, insa cu timpul se poate distruge din diferite motive precum:

Din cauza cariilor dentare extinse care au ramas netratate
Din cauza fracturilor din diferite motive
Din cauza fisurilor dintilor care au ramas netratate
Inlocuirea tesuturilor dentare distruse a unui dinte cariat

O coroana dentara nu trebuie sa fie afectata in totalitate, deoarece exista cazuri in care din cauza cariilor profunde, dintii sa se aleaga cu niste pereti mult mai subtiri care nu pot oferi rezistenta necesara sustinerii unei lucrari de acest tip. Pivotul dentar are rolul de inlocuire al tesuturilor distruse din diferite motive, si de a asigura rezistenta lucrarii care urmeaza a fi efectuata.

Indicatiile pivotului dentar :

Fractura coroanei unui dinte
Dintii pot avea o coroana fracturata in totalitate, insa radacina poate fi indeajuns de rezistenta pentru a putea sustine un pivot dentar. Fracturile coroanei apar din mai multe motive, cele mai intalnite fiind din cauza cariilor foarte avansate, accidentelor sau fisurilor netratate.

Distructia avansata a coroanei unui dinte
Aceasta situatie isi face aparitia din cauza cariilor ce nu au fost tratate la timp, si acum se extind din ce in ce mai mult, distrugand tot ce iese in cale, motiv pentru care peretii danturii devin din ce in ce mai subtiri si insuficient de rezistenti.

Cand nu se poate confectiona un pivot dentar?

Atunci cand un dinte nu a beneficiat de un tratament corespunzator al canalului sau obturatiile nu au fost bine realizate, motiv pentru care au aparut complicatii. Asadar pivotul va putea fi confectionat doar dupa ce se efectueaza tratamentele corespunzatoare.

Atunci cand un dinte este afectat de numeroase complicatii si nu mai exista posibilitatea de tratare a lor din diferite cauze.
Atunci cand un dinte este mobil. In anumite cazuri poate fi trecuta cu vederea o mobilitate scazuta daca aceasta nu va putea prezenta complicatii in viitor.
Atunci cand un dinte s-a fracturat in asa fel incat gingia sa ramana expusa, in asemenea cazuri radacina nu ar avea puterea de sustinere necesara a pivotului.
Asadar va fi necesar un examen prin care medicul sa se poata asigura cu privire la numarul si lungimea canalelor, modalitatea de obturatie a dintelui sau daca au aparut infectii ce pot fi reprimate imediat. Astfel, medicul este cel care decide daca se poate apela la un pivot dentar, in functie de fiecare situatie prezentata de catre pacienti.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri