Inhalosedare

Multi dintre pacientii care trec pragul cabinetului stomatologic o fac de nevoie, cand problema cu care se confrunta nu mai poate fi amanata, iar totul este cauzat de anxietate.

In schimb, o varianta foarte moderna, care in ultimii ani a devenit mai populara si in Romania, dupa ce in alte tari este utilizata cu precadere, inhalosedarea, este cea mai buna solutie pentru a scapa de griji si de frica unui tratament.

Aceasta procedura presupune ca pacientii sa fie sedati constient prin intermediul unor substante speciale emise de o masca aplicata pe fata.

Asadar, copiii si adultii care se confrunta cu anxietate nu vor mai avea nicio problema pe durata tratamentului, iar medicii vor putea lucra in conditii optime, fara riscuri.

Cum se face?

Inhalosedarea presupune ca pacientii sa inhaleze un gaz special, fiind aplicata o masca pe fata, iar substantele fac ca acestia sa se simta foarte bine, aflandu-se intr-o stare de euforie, dar cu toate acestea, sa fie in continuare perfect constienti.

O multime de avantaje

Sunt putine cabinetele dotate cu o astfel de aparatura, insa clinica 3D Dental nu dezamageste la acest capitol, iar pacientii se pot bucura de conditii optime pentru a urma orice tip de tratament. Si medicii au de castigat, deoarece interventiile mai complexe pot fi realizate fara probleme, indiferent daca este vorba de sinus lifting sau inserarea unor implanturi dentare.

Nu exista efecte secundare, alimentarea se poate opri oricand, iar pacientii „revin la realitate” in doar cateva minute, dupa ce substantele sunt eliminate din organism.

In plus, anumite conditii precum cele ale inimii sau tensiunii impun cateva restrictii cu privire la tratamentele stomatologice, insa daca se apeleaza la inhalosedare, acestea vor putea fi urmate fara probleme.

Asadar, protoxidul de azot este ideal atat pentru copiii ca sa fie cuminti pe durata procedurilor, cat si pentru adultii care nu se simt bine in pielea lor pe scaunul stomatologului.

Inhalosedarea presupune ca pacientul sa se aseze pe scaun, dupa care i se va furniza o masca nazala, iar prin intermediul acesteia urmeaza inhalarea cu un amestec special de gaze, alcatuit din oxigen si azot. Gazul inhalat duce la relaxarea totala a pacientului, deoarece are proprietati sedative, dar si analgezice intr-un mod mai discret.

Avantajul inhalosedarii este faptul ca reprezinta o tehnica sigura, care nu are efecte secundare, deci nu afecteaza in niciun fel organele corpului, iar datorita faptului ca azotul nu se va metaboliza, acesta va fi eliminat cu usurinta in scurt timp.

Care sunt avantajele inhalosedarii cu protoxid de azot?

Isi face efectul imediat, iar la scurt timp dupa ce a fost administrat, stresul prezentat de pacient va deveni o relaxare totala.
Gradul de sedare poate fi controlat, in functie de nivelul potrivit de care pacientul are nevoie.
Este eliminat in scurt timp, astfel la cel mult cinci minute de la stoparea administrarii sale, pacientul nu va mai resimti niciun efect de mai devreme. In plus, protoxidul de azot nu se aseamana medicamentelor, deoarece dupa terminarea efectului, pacientul va fi intr-o stare normala ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, iar acesta va putea efectua orice activitate isi doreste fara nicio problema.
Ce este N20 (protoxidul de azot)?

N20 reprezinta un gaz care se combina cu oxigenul pentru ca pacientii anxiosi sa nu mai reprezinte o problema in momentul in care sunt supusi unui tratament de catre medicii dentisti. Dupa ce are loc inhalarea acestuia, pacientii vor deveni relaxati si calmi.

Este protoxidul de azot sigur?

Protoxidul de azot nu are niciun efect secundar, astfel ca reprezinta o modalitate 100% sigura de sedare a unui pacient. Nu este toxic, este eliminat in cel mai scurt timp dupa ce s-a oprit administrarea sa in organism, si este recomandat in cazul pacientilor care prezinta diferite afectiuni precum hipertensiunea arteriala sau in cazul celor care au suferit un atac de cord in trecut. Avantajul protoxidului este ca, fata de anestezia generala, pacientii vor fi constienti si vor putea comunica pe toata durata sedarii.

Inhalosedarea ne ajuta la:

Relaxarea pacientilor
Pacientii beneficiaza de mult mai mult confort in timpul procedurilor efectuate de catre medicul dentist
Pacientul si stomatologul vor colabora mai bine
Numarul sedintelor poate fi mai scurt, deoarece se pot efectua mai multe lucrari in timpul sedarii
Nu mai raman amintiri neplacute de la dentist
Exista efecte secundare dupa inhalosedare?

Milioane de pacienti au fost supusi inhalosedarii, fara a dezvolta vreun efect secundar pe viitor, astfel ca aceasta reprezinta o metoda 100% sigura. Tehnica inhalosedarii a fost utilizata pentru prima data in Statele Unite ale Americii, urmand ca la sfarsitul anilor ’90 tehnica sa fie folosita si in Europa.

Pot fi considerate efecte neplacute care apar foarte rar si dispar odata cu stoparea procedurii, urmatoarele:

O senzatie de agitatie, aparuta din cauza calmantelor administrate
O senzatie de disconfort din cauza faptului ca pacientii nu sunt obisnuiti cu aceasta tehnica
In cazuri foarte rare, pot aparea dureri de cap
Avantajele procedurii de inhalosedare la copii :

Utilizarea acestei tehnici in cazul copiilor presupune ca atat cei mici, cat si parintii nu vor mai avea dureri de cap atunci cand trebuie sa se prezinte cu acestia la un cabinet stomatologic. Astfel, copiii vor scapa de frica dezvoltata pentru dentisti, iar fiecare tratament se va efectua intr-o stare de relaxare totala. Orice tip de interventie se poate realiza sub efectul inhalosedarii, incepand de detartraj pana la extractii dentare, fiind disponibile atat copiilor, cat si adultilor.

Inhalosedarea este o tehnica care ar trebui sa poata fi efectuata in cadrul fiecarui cabinet stomatologic, astfel incat pacientii sa aiba in vedere cat de usor pot fi realizate acum tratamentele dentare, indiferent de gradul lor de complexitate.

Cum decurge sedinta de tratament sub inhalosedare :

Instalarea pacientului in scaun
Relaxarea acestuia
Acordarea unui timp pentru familiarizare
Inhalarea gazului special
Efectuarea tratamentului necesar
Finalizarea tratamentului si stoparea inhalarii
Contraindicatii inhalosedare :

Inhalosedarea nu este indicata atunci cand pacientul sufera de:

Afectiuni respiratorii sau nas infundat
Infectii prezente la nivelul urechii
Atunci cand sunt urmate tratamente antidepresive
Sfaturi preoperatorii :

In cazuri foarte rare, exista posibilitatea ca aceasta procedura sa creeze o senzatie de voma, motiv pentru care este recomandat ca pacientii ce urmeaza sa fie supusi acestei tehnici sa:

Nu consume mancaruri solide cu circa 3-4 ore inainte si alimente lichide cu 1-2 ore inainte de inhalosedare
Se evite consumul de produse care au in componenta cofeina sau cacao cu o zi sau doua inainte de aceasta procedura

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri