Inflamarea gingiior

Tratamentul non-chirurgical
Inflamarea gingiilor este o problema destul de comuna si poate avea diferite cauze, insa in cele mai multe dintre situatii semnele ar trebui sa dispara de la sine in doar cateva zile, in caz contrar, trebuie luate masuri si programata o vizita la stomatolog.

Pana sa se ajunga pe scaunul dentistului exista cateva modalitati prin care fenomenul sa fie controlat pentru a nu se agrava, dar si pentru a reduce disconfortul.

De tinut cont

Dintii trebuie curatati zilnic prin periaj si folosirea atei dentare, iar daca inflamarea este cauzata de gingivita, atunci igiena orala stricta ar trebui sa fie suficienta. Si alimentatia conteaza foarte mult, motiv pentru care ar trebui consumate cat mai multe fructe si legume, dar si evitate pe cat posibil bauturile carbogazoase sau cele care contin cafeina.

De asemenea, se poate clati gura cu apa calduta si sare, pentru a mai domoli inflamatia.

Cauze posibile

Daca inflamarea gingiilor are loc dupa ce incepe un tratament cu diferite medicamente, exista posibilitatea ca acestea sa fie cauza, intrucat unele pot avea astfel de efecte secundare.

In plus, chiar si simpla schimbare a periutei de dinti, a pastei de dinti sau a atei dentare, toate acestea pot cauza o iritatie la nivelul gingiilor care sa se manifeste prin inflamatii.

Alimentatia deficitara poate fi un alt factor, motiv pentru care ar trebui sa tinem cont produsele pe care le consuman, sa fie cat mai sanatoase si lipsite de chimicale sau alte substante daunatoare.

In cele din urma, gingivita este o afectiune usoara a gingiilor care se manifesta prin inflamarea acestora, oferind si alte simptome precum sangerarea gingivala la cea mai mica atingere sau respiratia urat mirositoare.

In schimb, la cabinetul 3D Dental se vor lua intotdeauna cele mai bune masuri, iar tratamentul se va face doar in urma unui diagnostic corect, astfel incat sa fie cat mai eficient.

Ce cauzeaza inflamarea gingiilor?

Gingiile se pot inflama din mai multe motive, cauza principala fiind retentia placii bacteriene pe suprafata dentara, care ar fi trebuit indepartata prin periajul dentar efectuat corespunzator. In plus, daca placa bacteriana nu este inlaturata, se formeaza si tartrul, care trebuie eliminat de catre dentist printr-o procedura numita detartraj.

De asemenea, gingiile inflamate pot aparea si in urma unor dezechilibre ale organismului precum cele hormonale, insa si ca efect secundar al unor medicamente. Fumatul reprezinta un alt factor important in dezvoltarea gingivitei. Asadar, la sesizarea primelor semne, pacientii trebuie sa se adreseze dentistilor, care vor pune la cale cel mai bun tratament pentru eradicarea problemelor prezentate.

Cum poate fi prevenita inflamarea gingiilor?

Cea mai potrivita metoda de prevenire a gingiilor inflamate este adoptarea unei igiene orale corespunzatoare si constante. Dintii trebuie sa fie curatati in totalitate prin periaj, dupa care este importanta utilizarea atei dentare care are capacitatea de inlaturare a resturilor alimentare stocate interdentar, iar acest proces ar trebui sa dureze cel mult 5 minute.

Pentru a preveni orice afectiune a cavitatii bucale, este recomandat ca pacientii sa efectueze controale periodice, odata la cateva luni, deoarece medicul poate identifica orice afectiune, inca dintr-un stadiu incipient, astfel incat situatia sa nu creeze probleme.

Recomandari pentru tratamentul gingiilor inflamate

Clatirea gurii cu apa si sare pentru ca inflamatia sa se retraga treptat (se pune o lingura de sare intr-o cana cu apa)
Daca gingiile sunt iritate, disconfortul poate fi indepartat prin clatirea gurii cu un amestec de apa fiarta si frunze de busuioc
Pe langa reducerea durerii, apa oxigenata are si un efect antibacterian, astfel ca se poate clati gura, dupa ce se dilueaza intr-o cana, cu aceeasi cantitate de apa obisnuita
Se pot masa gingiile cu bicarbonat de sodiu care elimina microbii
Pentru combaterea durerii si inflamatia gingivala se poate folosi gel de dinti destinat bebelusilor
Aplicarea ghetii pe obrazul cu probleme poate fi considerat drept un anestezic local natural
Un plic de ceai de musetel aplicat pe zona inflamarii poate face minuni
Se poate face un masaj discret al gingiilor pentru calmarea acestora si vindecarea mai rapida
Propolisul este foarte des indicat in cazul mai multor tipuri de infectii, astfel ca se poate aplica o cantitate redusa pe gingia ranita
Gingiile pot fi masate si cu tinctura de galbenele, care este recunoscuta pentru efectele benefice aduse organismului
Este important ca pacientii sa isi inlocuiasca lunar periuta de dinti sau se poate opta pentru sterilizarea ei cu ajutorul unei substante speciale
Dintii trebuie curatati cu ata dentara dupa fiecare masa
Pot fi utilizate produse dedicate care sa duca la indepartarea tartrului, care sa se aplice inainte de efectuarea periajului
In cazul in care gingia este foarte sensibila si inflamata, pentru inmuierea periutei de dinti, aceasta poate fi tinuta sub apa fiarta
Pe langa periajul dintilor, trebuie efectuat si un periaj asupra limbii sau obrajilor pentru ca bacteriile stocate in aceste locuri sa fie indepartate
Simptome si semne de avertizare ale unor posibile boli ale gingiilor

Inrosirea si inflamarea gingiilor
Sensibilitatea gingiilor
Sangerarea gingiilor in momentul efectuarii periajului dentar sau folosirii atei dentare
Halena
Gura uscata
Scrasnitul danturii
Mobilitatea dentara
Modificari ale imbinarii danturii
Modificari ale unor lucrari protetice, care trebuie remediate in cel mai scurt timp pentru a nu favoriza stocarea bacteriilor
Daca gingiile incep sa sangereze, acesta poate fi un semn al lipsei vitaminei C, in timp ce uscaciunea sesizeaza lipsa vitaminei B2. Iar impreuna, cele doua deficiente indica faptul ca pacientii nu urmeaza un plan alimentar sanatos si bine pus la punct.

Daca buzele devin crapate si din ce in ce mai uscate, acestea pot fi rezultatul anumitor alergii. Inrosirea cavitatii bucale reprezinta stresul acumulat, in timp ce limba decolorata indica dieta necorespunzatoare si nesanatoasa. Totusi, prin intermediul controalelor efectuate de doua sau trei ori pe an, medicii pot identifica orice afectiune de la bun inceput, astfel incat pacientii sa nu aiba de suferit pe viitor.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri