Gutiera dentara

Bruxismul este o problema cu care se confrunta numeroase persoane si se manifesta in diferite moduri, insa, de cele mai multe ori, aceasta conditie este foarte usor de tinut in frau, totul cu ajutorul unei gutiere dentare.

Aceasta din urma este creata in cadrul laboratorului de tehnica dentara si este ideala pentru pacienti de toate varstele, care fie sufera din cauza bruxismului, fie isi doresc ca dintii lor sa fie protejati in timpul somnului impotriva miscarilor necontrolate.

Confectionarea unei gutiere

O gutiera dentara este confectionata din materiale care nu aduc prejudicii la nivelul cavitatii bucale, de cele mai multe ori dintr-o combinatie intre plastic si cauciuc sau acrilat, fiind adaptate pentru conformatia fiecarei persoane. In plus, acestea nu necesita o atentie speciala, se aplica si se indeparteaza cu usurinta, astfel ca reprezinta o solutie optima pentru a combate bruxismul.

Cum stiu daca sufar din cauza bruxismului?

Aceasta conditie se manifesta prin inclestarea dintilor in mod involuntar, motiv pentru care pacientii se confrunta cu durere la nivelul celor doua arcade din cauza presiunii exercitate. Astfel, acestia vor putea constata ca se simt deranjati din cauza durerilor din zona gatului, disconfort sau durere in momentul masticatiei sau durere in zona urechilor.
In plus, si dintii devin mai sensibili, astfel ca exista riscul ca in momentul consumului de bauturi sau alimente calde, reci sau dulci, pacientii sa sesizeze un disconfort si o sensibilitate. Insomniile reprezinta un alt simptom al bruxismului, dar si stresul, motiv pentru care ar trebui sa fie luate cele mai bune masuri.

Confectionarea unei gutiere

Prima masura ce poate fi luata este apelarea la cabinetul 3D Dental, unde pacientilor li se confectioneaza o gutiera pe baza unui mulaj, astfel incat acestea sa fie potrivite din toate punctele de vedere. Pe aceasta cale si somnul este mult mai odihnitor, insa si problema este tinuta in frau, iar in functie de fiecare persoana, rezultatele pot fi vazute mai devreme sau mai tarziu.

Bruxismul

Aceasta poate sa fie confectionata cu scopul de protejare a danturii de uzura produsa de fenomenul numit bruxism, ce presupune scrasnirea involuntara a dintilor. In plus, acestea sunt foarte populare si in randul sporturilor de contact, pentru ca sportivii sa nu riste sa se accidenteze. Gutiera mai este folosita si atunci cand medicii doresc sa testeze distanta cea mai potrivita dintre cele doua arcade, astfel incat sa confectioneze o lucrare protetice perfecta. Astfel, se verifica planul ocluziei, care poate sa fie marit sau miscorat prin miscarile dintilor.

Unii pacienti simt o durere la nivelul maxilarelor dimineata, atunci cand deschid sau inchid gura. In plus, dintii devin din ce in ce mai sensibili, iar partea ocluzala parca nu se mai simte ca inainte. Alaturi de durerile de cap, febra, senzatie generala de disconfort, toate pot fi semne ale bruxismului, o afectiune ce trebuie tinuta sub control, astfel incat sa nu se aduca prejudicii la nivelul cavitatii orale, de cele mai multe ori fiind nevoie de confectionarea unei gutiere.

Cauzele bruxismului

Exista numerosi factori ce favorizeaza bruxismul, printre care:

Diferite stari emotionale: anxietate, stres, nervozitate etc.
Consumul de cafea in exces
Vicii precum fumatul
Consumul de bauturi alcoolice in cantitati ridicate
Administrarea anumitor medicamente
Malocluzia
Diferite afectiuni, precum Parkinson
Cu toate ca nu exista un tratament exact al bruxismului, de cele mai multe ori acesta este intalnit in randul copiilor care inca prezinta dantura de lapte, iar fenomenul dispare o data cu eruptia dentitiei permanente. In schimb, pentru ca bruxismul sa poata fi controlat, de cele mai multe ori se confectioneaza o gutiera dentara nocturna, pentru ca nu doar se protejeaza dintii, se salveaza si lucrarile deja prezente la nivelul cavitatii orale.

Gutiera dentara noctura

Pentru confectionarea acesteia, este nevoie de amprentarea dintilor, cu ajutorul careia tehnicianul dentar o va alcatui.

Astfel, la a doua sedinta, dentistul informeaza pacientul cu privire la modalitatea de fixare a acesteia, dupa care se va ajusta in functie de ocluzia fiecaruia, motiv pentru care lucrarile sunt confectionate fie din materiale moi, fie din altele mai dure. De regula, cu ajutorul gutierei dentare nocturne se pot evita si alte probleme specifice somnului, precum sforaitul sau apneea.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri