Aceasta poate sa fie confectionata cu scopul de protejare a danturii de uzura produsa de fenomenul numit bruxism, ce presupune scrasnirea involuntara a dintilor. In plus, acestea sunt foarte populare si in randul sporturilor de contact, pentru ca sportivii sa nu riste sa se accidenteze. Gutiera mai este folosita si atunci cand medicii doresc sa testeze distanta cea mai potrivita dintre cele doua arcade, astfel incat sa confectioneze o lucrare protetice perfecta. Astfel, se verifica planul ocluziei, care poate sa fie marit sau miscorat prin miscarile dintilor.
Unii pacienti simt o durere la nivelul maxilarelor dimineata, atunci cand deschid sau inchid gura. In plus, dintii devin din ce in ce mai sensibili, iar partea ocluzala parca nu se mai simte ca inainte. Alaturi de durerile de cap, febra, senzatie generala de disconfort, toate pot fi semne ale bruxismului, o afectiune ce trebuie tinuta sub control, astfel incat sa nu se aduca prejudicii la nivelul cavitatii orale, de cele mai multe ori fiind nevoie de confectionarea unei gutiere.
Cauzele bruxismului
Exista numerosi factori ce favorizeaza bruxismul, printre care:
Diferite stari emotionale: anxietate, stres, nervozitate etc.
Consumul de cafea in exces
Vicii precum fumatul
Consumul de bauturi alcoolice in cantitati ridicate
Administrarea anumitor medicamente
Malocluzia
Diferite afectiuni, precum Parkinson
Cu toate ca nu exista un tratament exact al bruxismului, de cele mai multe ori acesta este intalnit in randul copiilor care inca prezinta dantura de lapte, iar fenomenul dispare o data cu eruptia dentitiei permanente. In schimb, pentru ca bruxismul sa poata fi controlat, de cele mai multe ori se confectioneaza o gutiera dentara nocturna, pentru ca nu doar se protejeaza dintii, se salveaza si lucrarile deja prezente la nivelul cavitatii orale.
Gutiera dentara noctura
Pentru confectionarea acesteia, este nevoie de amprentarea dintilor, cu ajutorul careia tehnicianul dentar o va alcatui.
Astfel, la a doua sedinta, dentistul informeaza pacientul cu privire la modalitatea de fixare a acesteia, dupa care se va ajusta in functie de ocluzia fiecaruia, motiv pentru care lucrarile sunt confectionate fie din materiale moi, fie din altele mai dure. De regula, cu ajutorul gutierei dentare nocturne se pot evita si alte probleme specifice somnului, precum sforaitul sau apneea.