Conteaza starea initiala a dintilor, astfel incat daca acestia prezinta carii, atunci trebuie urmate tratamente pentru pregatirea lor si abia dupa se pot aplica fatetele dentare.
Pentru demararea lucrarilor este nevoie de amprentarea danturii, pentru ca fatetele ce urmeaza a fi confectionate in laborator sa se potriveasca de minune. Motiv pentru care se vor furniza niste fatete provizorii.
Urmeaza ca mai apoi, dupa finalizarea fatetelor definitive, sa se mai efectueze cateva teste pentru asigurarea bunei functionari a tratamentului, iar ultimul pas este reprezentat de cimentarea lor pe dantura.
Cum se aplica fatetele pe dinti?
Pentru ca dintii sa fie pregatiti de aplicarea fatetelor este nevoie ca acestea sa dispuna de spatiul necesar. Fatetele dentare sunt foarte subtiri, similare cu lentilele de contact si impun necesitatea slefuirii danturii naturale cu cel mult 0.5 – 1 milimetri, insa in cazurile in care se doresc modificari mult mai importante, atunci slefuirea poate fi de 1-2 milimetri. In primul rand este nevoie de amprentare, dupa care, se efectueaza si aplica fatetele temporare, urmand ca pacientul sa comunice toate imperfectiunile existente, pentru ca cele definitive sa fie imbunatatite. Cu alte cuvinte, pentru eficienta tratamentului este nevoie de o comunicare buna intre pacient si medic.
Este important ca inainte de cimentare sa fie aleasa culoarea potrivita a fatetelor, deoarece ulterior nuanta nu va putea fi modificata. Dantura se curata cu niste substante speciale pentru ca aderenta sa fie cat mai mare, iar adezivul utilizat trebuie sa fie de cea mai buna calitate, astfel incat sa nu existe posibilitatea desprinderii fatetelor.
Cum selecati culoarea potrivita pentru fatetele dentare?
Atunci cand pacientii decid ca isi doresc sa opteze pentru niste fatete dentare, intrebarea imediat urmatoare este care va fi culoarea acestora, deoarece trebuie sa se potriveasca perfect si cu nuanta celorlalti dinti. Este important de stiut ca desi fatetele nu isi modifica culoarea de-a lungul timpului, ceilalti dinti naturali vor putea fi mai inchisi la culoare, astfel ca aspectul poate nu va fi cel dorit. Motiv pentru care procesul albirii dentare ar trebui reluat dupa o anumita peroada de timp, iar specialistul va crea noi fatete care sa respecte culoarea.
Cum dantura nu are o singura nuanta, ci o variatie de culori, si fatetele dentare trebuie realizate astfel, pentru ca acestea sa nu aiba aspectul unui dinte fals. De asemenea, este importanta si textura fatetelor pentru ca reflectiile de lumina sa confere un aspect cat mai natural. Cel mai des utilizat sistem de determinare a nuantei unui dinte se numeste VITA si presupune impartirea culorilor in patru nuante:
A (un rosu maroniu)
B (un galben rosiatic)
C (gri)
D (un gri rosiatic)
Avantajele fatetelor dentare
Fatetele dentare sunt alese pentru a reda cu usurinta un nou aspect al dintilor, creand astfel un aspect mult mai placut, rezolvand si multe probleme ale pacientilor din punct de vedere social. Astfel, prin intermediul lor pacientii beneficiaza de zambetul mult dorit intr-un timp foarte scurt. Avantajele fatetelor este ca acestea nu isi modifica nuanta, fiind un tratament de durata, daca pacientii respecta cateva reguli simple de intretinere. In functie de alcatuirea lor, acestea pot rezista de la 10 pana la 15 ani si se construiesc de cele mai multe ori in decursul a doua vizite la dentist. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca intretinerea lor nu impune costuri in plus, atata timp cat pacientii tin cont de respectarea igienii orale corespunzatoare.
Fatete dentare Lumineers
Acestea pot fi cea mai usoara modalitate ca pacientii sa beneficieze de un aspect natural si placut al danturii, iar nuanta acesteia sa nu sufere modificari odata cu trecerea timpului. Fatetele Lumineers au o grosime de 0.2 milimetri, sunt realizate din portelan, prezinta mai multe grade de transparenta si se aplica pe un dinte care nu a fost slefuit, prin cimentare obisnuita, insa utilizand materiale speciale, in functie de nuanta aleasa.
Cele mai multe tipuri de fatete dentare impun necesitatea slefuirii dentare pentru a permite aplicarea acestora, insa cu Lumineers nu este cazul si nici nu este nevoie de fatete provizorii care sa acopere dantura naturala. De asemenea, pentru ca pacientii sa urmeze un astfel de tratament nu trebuie sa efectueze decat doua sedinte la medic, in cadrul primei vizite se realizeaza amprentarea danturii, urmand ca dupa cateva saptamani sa se realizeze fatetele dentare Lumineers intr-un laborator din Statele Unite, dupa care se trimit in tare, ultimul pas fiind cimentarea.
Avantajul adus de fatetele dentare Lumineers este ca acestea sunt fabricate in Statele Unite ale Americii si se personalizeaza in functie de nevoile si preferintele pacientilor. De asemenea, datorita numeroaselor beneficii promise, printre care eficienta si durata de viata sporita, fatetele Lumineers vin intotdeauna cu o garantie pe viata.
Fatete dentare Zirconiu
Fatetele dentare Zirconiu au avantajul ca prezinta un aspect asemanator dintilor naturali si sunt realizate prin intermediul unui computer, astfel incat acestea sa obtina forma si culoarea dorita de pacient, potrivindu-se cu ceilalti dinti naturali.
Tratamentul prin fatete dentare este preferat de catre pacienti deoarece:
Impune necesitatea unei slefuiri modice de doar 0.6 milimetri sau in anumite cazuri chiar deloc
Dintii naturali sunt pastrati in cele mai bune conditii
Prezinta un aspect foarte placut
Prezinta textura si luminozitatea unui dinte natural
Este biocompatibil si bine asimilat de catre organism, astfel incat pacientii nu vor dezvolta alergii
Gingia nu este afectata pe toata durata tratamentului
Fatete dentare ceramice
Acestea reprezinta niste straturi subtiri din ceramica care sunt aplicate pe partea frontala a danturii, dupa ce aceasta este slefuita in prealabil. Avantajul adus de acestea este ca pacientii beneficiaza de un aspect mai placut al cavitatii orale in doar doua sedinte. De regula se apeleaza la fatetele dentare ceramice pentru corectarea apectului dintilor tociti, inghesuiti sau spatiati, precum si in cazul celor care au suferit diferite fracturi sau accidente din diferite motive.
Se considera ca fatetele dentare reprezinta un tratament efectuat pe termen lung, timp in care dantura naturala este protejata si infrumusetata. Datorita grosimii reduse, nu este nevoie de slefuiri importante, iar dupa aplicarea fatetelor pacientii se bucura de aspectul fizic placut la care au visat.
Este cel mai folosit material pentru acest tip de restaurari deoarece:
Confera un aspect foarte natural, deoarece este imitata atat textura, nuanta, rezistenta si transluciditatea danturii naturale, iar cei din jur nu vor putea face diferente intre un dinte adevarat si unul fals
Prin intermediul acestor fatete dentare, pacientii nu vor mai resimti disconfort atunci cand consuma alimente calde, reci sau dulci
Este bine primita de organism, iar pacientii nu dezvolta alergii
Este nevoie de o slefuire minimala a smaltului
Fatetele dentare nu isi modifica culoarea in timp
Durata de viata este estimata la 10-15 ani
Costul acestora variaza in functie de modul in care au fost fabricate
Albirea dentara sau fatetele dentare?
Albirea este utilizata atunci cand dintii prezinta decoloratii minime, in caz contrar fiind recomandate fatetele dentare. Avantajul fatetelor este ca pacientii pot beneficia de un alb imaculat, care nu poate fi obtinut prin nicio tehnica de albire a dintilor. In plus, albirea dentara este un proces care trebuie reluat dupa o anumita perioada de timp, in functie de stilul de viata al pacientului, ce, cum, cat si cand mananca. Astfel culoarea initiala a fatetelor dentare ramane aceeasi chiar si dupa 10 sau 15 ani de utilizare. Datorita faptului ca nu se coloreaza, pacientii se pot bucura si de micile placeri ale vietii, consumul cafelei, vinului rosu sau bauturilor carbogazoase care contin coloranti, fara a mai fi presati de gandul ca acestea duc la modificarea nuantei dintilor.
Avantajele fatetelor din Zirconiu
In primul rand din punct de vedere estetic, pacientii obtinand zambetul mult dorit
Sunt foarte precise, motiv pentru care nu este nevoie decat de o slefuire minimala
Sunt realizate intr-o perioada scurta de timp
Materialele utilizate in construirea fatetelor sunt de cea mai inalta calitate, motiv pentru care sunt foarte rezistente in timp, dar sunt si estetice
Cand sunt indicate fatetele de zirconiu?
Acestea se recomanda drept tratament in mai multe situatii:
Atunci cand exista fisuri ale smaltului, care in timp se decoloreaza si capata un aspect neplacut. In plus, din aceasta cauza pacientii dezvolta si un disconfort atunci cand consuma alimente fierbinti sau reci
Atunci cand dantura are o forma inestetica, prin intermediul fatetelor dintii capata o forma placuta
Atunci cand exista pete pe dantura
Atunci cand exista inghesuiri sau spatieri, deoarece acestea pot fi corectate cu usurinta
Atunci cand dantura frontala prezinta obturatii de dimensiuni mari care pot fi considerate inestetice