Persoanele care au un zambet perfect adora sa il evidentieze ori de cate ori au ocazia, insa cei ai caror dinti sunt colorati, ciobiti, incalecati sau prezinta un aspect inestetic, de cele mai multe ori evita sa isi arate zambetul. In schimb, din fericire, in ziua de azi exista o multime de variante prin care sa poata fi remediat acest aspect, iar o optiune groazava este optarea pentru fatete ceramice.
Fatete ceramice
Ce sunt fatetele?
Acestea sunt niste elemente foarte subtiri, ce pot fi confectionate din diferite materiale si care se cimenteaza pe partea frontala a dintilor.
Fatetele sunt foarte puternice, rezistente, arata natural si sunt fabricate astfel incat sa se potriveasca cu forma si nuanta dintilor naturali, iar pentru cimentarea lor este nevoie de slefuirea unei cantitati minime de tesut dentar. Dupa care este preluat un mulaj, care va fi trimis catre laboratorul de tehnica dentara pentru pregatirea fatetelor, iar cateva zile mai tarziu, acestea vor fi gata pentru cimentare.
Plusuri si minusuri
Pe langa faptul ca aceste fatete ceramice promit cel mai frumos zambet, un alt mare avantaj este reprezentat de slefuirea unei cantitati minime ai fiecarui dinte, motiv pentru care, de multe ori, procedura nu este una ireversibila.
De asemenea, ceramica este un material foarte rezistent in fata alimentelor si bauturilor care de cele mai multe ori pateaza dintii naturali, iar datorita faptului ca este slefuita doar o parte minima a dintilor, sunt rare cazurile in care pacientii se confrunta cu sensibilitatea lor. In schimb, chiar daca fatetele sunt puternice, acestea pot fi deteriorate de obiceiuri precum rosul unghiilor sau consumul unor alimente foarte tari.
Cine poate apela la fatete?
Pacientii ideali sunt cei care nu sunt multumiti de zambetul lor, din caza dintilor decolorati, cariati in proportii ridicate si care prezinta obturatii de mari dimensiuni, insa fatetele reprezinta o modalitate grozava si de a masca cateva defecte minore ale alinierii dentare, in timp ce problemele mai serioase trebuie remediate in mod corespunzator, printr-un tratament ortodontic.
Care sunt etapele pentru realizarea unor fatete dentare?
In plus, fata de coroanele dentare, fatetele nu au nevoie de inlaturarea unei cantitati insemnate de smalt, iar cantitatea difera in functie de fiecare pacient in parte si de tipul fatetelor alese. Acestea sunt realizate dupa ce medicul efectueaza amprentarea danturii, urmand ca mai apoi cand sunt obtinute, sa se cimenteze pe dinti. Odata cu trecerea timpului acestea nu isi modifica culoarea, sunt foarte rezistente, iar durata de viata este estimata la 10-15 ani. Nuanta poate fi aleasa in functie de ceilalti dinti, astfel incat sa nu existe diferente semnificative si inestetice.
Cum se aplica fatetele ceramice pe dinti?
Pentru ca acestea sa fie aplicate este nevoie de pregatirea danturii prin slefuirea acesteia, urmand ca mai apoi fatetele sa fie cimentate. Avand o grosime similara lentilelor de contact, fatetele impun de cele mai multe ori o slefuire intre 0.5 si 1 milimetru, insa in cazurile in care dintii naturali trebuie sa capete un aspect imbunatati drastic, poate fi nevoie de slefuirea a 1 sau cel mult 2 milimetri. In primul rand se efectueaza o matrice, dupa care se vor confectiona fatete temporare ce trebuie purtate pana la pregatirea celor finale.
Daca pacientii isi doresc sa aduca modificari celor permanente, trebuie sa o faca inainte ca acestea sa fie cimentate, deoarece ulterior nu mai pot fi facute schimbari. Asadar este esentiala pastrarea unei relatii bune intre pacient si medic, pentru ca efectele sa fie cele dorite si anume de a capata un zambet frumos si durabil.
Specialistul are datoria de verificare a imbinarii potrivite intre fatete si dintii naturali, insa este foarte importanta si nuanta dorita, deoarece aceasta nu poate fi schimbata dupa ce a fost cimentata. Pentru ca fatetele sa reziste foarte bine, acestea se curata cu ajutorul unor substante speciale.
Ce probleme rezolva fatetele ceramice?
Fatetele dentare ceramice sunt recomandate pentru mai multe situatii precum:
Dantura fisurata, sparta, crapata, ciobita
Spatieri inestetice ale danturii
Modificari inestetice ale nuantei danturii care apar din diferite cauze
Dantura foarte scurta
Alte imperfectiuni prezentate de dantura
Cum se intretin fatetele ceramice?
Avantajul acestora este ca sunt rezistente, iar alimentatia pacientului nu va cauza prejudicii. Astfel, pe langa igiena orala efectuata in mod corect zilnic de cel putin doua ori, nu este nevoie de nimic altceva decat de sedintele ocazionale obisnuite la dentist.
Repararea si ingrijirea fatetelor dentare ceramice
Daca fatetele s-au deteriorat, de cele mai multe ori nu pot fi reparate, motiv pentru care se recomanda ca pacientii sa evite muscarea bomboanelor, acadelelor, unghiilor, pixurilor etc. Si neaparat trebuie evitata muscarea lucrurilor care sunt si reci si tari, cum ar fi gheata.
In cazul in care pacientii scrasnesc dintii in timpul noptii, medicul poate furniza acestuia o gutiera speciala, in vederea protejarii fatetelor, dar si a dintilor naturali. Gutierele fabricate din plastic au rolul de a prelungi durata de viata a fatetelor, dar si de a scadea din forta muscaturii.
Fatete ceramice – Pasul 1
Consultatia intiala
In primul rand este nevoie ca dentistul sa evalueze starea de sanatate a cavitatii bucale si sa analizeze posibilitatea realizarii cerintelor pacientului. Astfel, acesta este cel care decide daca puteti opta pentru un tratatament cu fatete dentare ceramice sau altele asemanatoare precum albirea dentara, aplicarea coroanelor sau puntilor dentare sau efectuarea unui tratament de tip ortodontic.
Simularea tratamentului – Pasul 2
Important, dar nu obligatoriu
Unul dintre cele mai mari avantajele ale fatetelor dentare ceramice este reprezentat de faptul ca inaintea interventiei, este posibila realizarea unei simulari prin intermediul careia pacientul va putea observa cum arata dantura si zambetul dupa ce se aplica fatetele. Cu toate ca acest pas nu este obligatoriu si poate prelungi durata tratamentului, acesta este foarte important din punct de vedere al pacientului care isi va putea face o idee despre cum va arata zambetul si cum se prezinta fatetele pe langa dantura naturala.
Este nevoie de amprentarea danturii, dupa care, alaturi de radiografii, se trimit in cadrul unui laborator de tehnica dentara, unde se va tine cont de actuala forma a danturii, dar si de cea dorita, nuanta necesara si amplasarea fatetelor. Tinand cont de toti acesti pasi, specialistul va crea un model din ceara al danturii, pe baza caruia, intr-o sedinta ulterioara va pregati fatetele temporare, ce vor fi prezentate pacientului, pentru ca acesta sa comunice orice modificare isi doreste sa o aduca, cu privire la forma, grosime sau nuanta.
Cu toate ca simularea nu este efectuata intotdeauna, acest pas este recomandat in special pentru cazurile mai complicate, unde este nevoie de un tratament precis 100%, astfel incat pacientii sa fie multumiti de rezultatul obtinut.
Fatetele de ceramica – Pasul 3
Prepararea dintilor, alegerea culorii
Dupa ce are loc prima consultatie si se stabileste planul tratamentului, se incepe pregatirea dintilor, in sensul ca vor fi slefuiti pentru a indeparta o cantitate redusa de smalt intre 0.4 si 0.7 milimetri, astfel incat fatetele sa poate fi aplicate corespunzator. Dupa acest proces, se efectueaza o noua amprentare ce este trimisa laboratorului.
Unul dintre cei mai importanti pasi il constituie alegerea nuantei fatetelor care urmeaza a fi aplicate. Culoarea se alege in functie de dorinta pacientului, care insa tine cont de sfaturile oferite de medic, deoarece nuanta trebuie sa se potriveasa cu dintii naturali, insa si ochii, pielea si aspectul pacientului.
Dentistul face sugestiile cele mai bune, pentru ca produsul final sa fie unul multumitor, astfel ca dintii cei mai albi nu sunt recomandati in toate cazurile, deoarece trebuie sa se respecte anumite proportii, pe care pacientul, probabil ca nu le cunoaste. Dupa alegerea formei si culorii fatetelor, urmeaza inceperea pregatirii terenului. Atunci cand dantura este pregatita pentru aplicarea fatetelor, intregul proces nu produce durere datorita evolutiei tehnologiei in domeniul stomatologiei.
Fatete de ceramice – Pasul 4
Lipirea fatetelor ceramice
Ultima etapa este cea mai incantatoare, deoarece dupa finalizarea ei, pacientii se pot bucura de noul aspect. Astfel, dentistul incepe indepartarea fatetelor temporare si pregateste dintii, curatand resturile cimentarii initiale. Dupa care cele permanente se aplica pe dantura, se analizeaza micile detalii, astfel incat pacientul sa fie incantat in totalitate de produs, iar daca totul este in regula atunci se va utiliza un adeziv special pentru ca acestea sa se lipeasca corespunzator si sa nu existe posibilitatea desprinderii. Ultimul pas este efectuarea unor verificari, dupa care pacientii au parte de zambetul mult dorit.
Programare online
Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.
ProgramarePrețuri