Extractii Dentare

Extractia dentara este una dintre cele mai comune interventii stomatologice, usor de efectuat, care prezinta riscuri minime si care este realizata in cele mai bune conditii de catre specialistii din cadrul clinicii 3D Dental.

Daca dintii sunt afectati de carii sau au avut de suferit in urma unui accident, atunci, in primul rand, dentistii vor urma procedurile necesare in incercarea de salvare al acestora, insa atunci cand restaurarea nu este posibila, singura solutie ramane extractia dentara.

De asemenea, si dintii foarte mobili trebuie extrasi daca nu pot fi salvati nici macar cu ajutorul grefelor osoase.

Cum se efectueaza?

Alte situatii

Mai exista si cazuri in care pacientii se confunta cu dinti suplimentari care blocheaza eruptia celor obisnuiti, fie dintii de lapte nu cad la momentul potrivit, intarziind aparitia celor permanenti. De asemenea, chiar si cei care vor urma un tratament ortodontic, uneori trebuie sa extraga unul sau mai multi dinti pentru ca aparatul dentar sa fie 100% eficient si sa duca la obtinerea rezultatelor urmarite.

Cum se efectueaza?

Exista doua variante in acest caz, iar prima este si cea mai simpla, care presupune extractia unui dinte vizibil, prin rotirea acestuia cu un instrument special numit elevator, astfel incat sa devina cat mai mobil, apoi este indepartat cu usurinta, fara probleme si fara disconfort.

In schimb, uneori poate fi nevoie de o interventie chirurgicala, adica de o procedura mult mai complexa, pentru a extrage un dinte inclus, captiv intre radacina si gingie si care provoaca durere, disconfort, infectii sau tumefactii pentru pacienti.

De multe ori molarii de minte prezinta astfel de probleme si nu se dezvolta in mod corespunzator, ci raman inclusi, iar pentru eliminarea lor este nevoie de efectuarea unei incizii la nivelul gingiilor.

In functie de situatia prezentata, poate fi nevoie de taierea in doua a molarului sau chiar o parte a radacinii, pentru ca acesta sa fie indepartat complet.

De ce poate fi necesara extractia unui dinte?

Exista mai multe cauze care pot impune necesitatea extractiilor dentare, insa cele mai multe dintre ele sunt mentionate mai jos:

De cele mai multe ori extractia dentara este recomanda in situatia in care unul sau mai multi dinti nu pot fi restaurati si salvati, astfel ca dentistul recomanda inlaturarea acestora.
Dintii care au suferit fracturi sau sunt afectati de carii in proportii ridicate sunt canditatii potriviti pentru acest tip de interventie.
Dintii afectati de carii in proportii mari prezinta un risc mai mare de fracturare, motiv pentru care solutia potrivita este inlaturarea lor. Exista si situatii in care un anumit tratament nu promite decat rezultate temporare, astfel ca se poate prefera extractia, care atrage cu sine insa necesitatea unui implant dentar.
Dintii care impun nevoia unui tratament al canalului, dar anumite cauze impiedica efectuarea acestuia, reprezinta un alt motiv al extractiilor dentare
Daca dintii se afla intr-un stadiu avansat al parodontozei, se recomanda ca acestia sa fie extrasi, deoarece aceasta boala afecteaza osul de sustinere al danturii pana se ajunge la incapacitatea acesteia de efectuare a functiilor obisnuite.
Dintii in pozitii vicioase sau nefunctionale pot necesita extractie
Unii dinti necesita extractii din cauza faptului ca sunt prezentati in pozitii incorecte. Un exemplu foarte comun poate fi atunci cand este nevoie ca maselele de minte trebuie extrase deoarece nu dispun de spatiu suficient de dezvoltare, astfel ca erup in pozitii necorespunzatoare si provoaca disconfort si durere pacientului.

Cu alte cuvinte, un dinte care nu aduce niciun plus unui pacient, ci doar probleme, trebuie extras, insa acest lucru ramane la aprecierea dentistului deoarece acesta este cel care face recomandarile in functie de situatia prezentata. De asemenea, maselele de minte erup in pozitii care duc la imposibilitatea igienizarii corespunzatoare, motiv pentru care poate fi nevoie de extractia acestora. Igienizarea necorepunzatoare duce la aparitia afectiunilor, care daca raman netratate se pot agrava, transformandu-se in boli de tip parodontal, care se poate extinde si catre dintii din jur. Astfel, este nevoie ca pacientii sa efectueze igiena orala cu atentie, pentru ca niciun dinte sa nu fie omis.

In plus, si in cazul dintilor inclusi se recomanda extractia, deoarece acestea nu se pot dezvolta in conditii normale si atrag cu sine mai multe probleme.

Poate fi necesara extractia anumitor dinti ca pregatire pentru un tratament ortodontic
Atunci cand situatia prezentata impune necesitatea unui tratament de tip ortodontic, stomatologul utilizeaza mai multe modalitati pentru alinierea corespunzatoare a danturii, insa exista cazuri in care existenta anumitor dinti poate ingreuna acest proces, astfel ca este nevoie de extractia acestora.

Extractii dentare – Sfaturi de luat in considerare dupa procedeul

Anestezia afecteaza atentia, iar reflexele pot fi afectate la scurt timp dupa acest proces, astfel ca este recomandat ca pacientii sa nu conduca in perioada urmatoare

Stoparea sangerarii este importanta, motiv pentru care pacientii nu trebuie sa atinga cu degetul sau limba locul ramas liber dupa extractie, pentru ca sangerarea sa nu fie starnita, deoarece este stopata cu greu
In ziua extractiei, dupa efectuare interventiei, nu trebuie sa se clateasca gura, iar in ziua urmatoare acest lucru este permis doar dupa mese.
Se recomanda ca in perioada urmatoare unei extractii sa se evite efortul pentru a nu aparea hemoragiile
La cateva zile dupa o astfel de procedura este important ca pacientii sa evite temperaturile ridicate
Alimentatia este esentiala in perioada urmatoare, astfel ca atunci cand se consuma diferite alimente acestea nu trebuie sa ajunga la locul extractiei si nici nu trebuie alese mancaruri tari sau fierbinti
In cazul in care apar dureri, acestea sunt reprimate cu ajutorul analgezicelor prescrise de medic, iar daca dupa 48 de ore acestea persista atunci trebuie contactat medicul
In situatia in care hemoragia nu este stopata, atunci este necesara:

Clatirea cu apa
Aplicarea unei compresii pe plaga
Capul trebuie sa se mentina vertical
Se pot aplica comprese reci pe obrazul cu pricina
De ce este importanta inlocuirea dintilor lipsa?

Acest aspect este foarte important, deoarece lipsa unui dinte atrage cu sine mai multe necesitati si posibile probleme. Asadar, exista sansa ca restul dintilor sa migreze in incercarea de ocupare sa spatiului lasat liber de extractie, iar deplasarea duce la masticatia necorespunzatoare care atrage alte probleme. Cu alte cuvinte, lipsa unui dinte duce la efectul de domino, astfel ca se recomanda ca acestia sa fie inlocuiti prin intermediul unui implant dentar, o punte sau o proteza partiala, care au rol de suplinire.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri