Extractie masea de minte

Extractia maselei de minte este una dintre cele mai comune proceduri ale stomatologiei, la care se apeleaza in mai multe situatii. In primul rand, daca molarii nu se dezvolta in mod corespunzator si raman inclusi, produc durere si disconfort pentru pacienti, astfel ca ar trebui extrasi cat mai repede pana nu se complica problemele.

De asemenea, exista si situatii in care maseaua de minte erupe complet si in pozitia potrivita, insa din cauza amplasarii sale, ultima pe arcada, igienizarea sa se poate face cu dificultate, motiv pentru care este mai predispusa la carii. Din acelasi motiv al pozitiei sale, si medicii lucreaza cu dificultate, motiv pentru care, adesea este mai simplu ca aceasta sa fie extrasa.

Pregatiri

La clinica 3D Dental aceasta procedura este una foarte des intalnita, iar specialistii vor pregati intotdeauna cel mai bun tratament pentru fiecare pacient in parte.

Astfel, de multe ori, cea mai buna modalitate este efectuarea unei radiografii pentru a stabili care este cea mai potrivita metoda pentru extractie intrucat pe aceasta cale se poate stabili relatia molarului de minte cu ceilalti dinti, cu sinusurile sau daca exista infectii tumori sau afectiuni ale osului.

Procedura

Aceasta poate fi efectuata in doua moduri, in functie de situatia prezentata. Astfel, daca molarul este dezvoltat partial sau total, atunci de cele mai multe ori, extractia se va face in mod obisnuit, cu ajutorul elevatorului, in cele mai bune conditii, rapid si fara disconfort pentru pacienti.

A doua varianta presupune ca molarul sa fie inclus, din diferite motive, aceste situatii fiind destul de comune, si este nevoie de efectuarea unei incizii la nivelul gingiei pentru expunerea maselei, care se poate taia in cateva bucati, alaturi de radacina, pentru a fi mai usor de extras. Procedura este putin mai sensibila si mai complicata decat prima varianta, insa se efectueaza in deplina siguranta si in cele mai bune conditii in cadrul clinicii 3D Dental.

Cand apelam la extractia maselei de minte?

Atunci cand gingia incojuratoare acesteia s-a infectat. Resturile alimentare sunt stocate cu usurinta intre gingie si dinte, sunt dificil de inlaturat, iar dupa un timp zona se inflameaza si se infecteaza, producand durere pacientului. In astfel de cazuri dentistul trebuie sa recomande medicamentatia adecvata pentru combaterea infectiei, ulterior curantand gingia si inlaturand resturile stocate. Daca situatia nu se amelioreaza, atunci va fi nevoie de extractia maselei de minte.
Atunci cand se dezvolta cariile, medicul poate sugera extractia maselei de minte, deoarece acestea sunt tratate cu dificultate din cauza faptului ca sunt situate intr-un loc greu de accesat.
Atunci cand maseaua de minte aduce prejudicii dintilor inconjuratori. Pe aceasta cale pot fi transmise anumite afectiuni precum cele parodontale.
Daca maseaua de minte nu se dezvolta corespunzator si afecteaza buna functionare a celorlalti dinti
Exista pareri impartite cu privire la extractia preventiva a maselei de minte.
Tratamentul

Extractia maselei de minte va fi efectuata intotdeauna la fel, indiferent de medic. Primul pas presupune administrarea anestezicului local, pentru ca pacientul sa nu simta nicio durere, insa anumite situatii pot impune necesitatea unei anestezii generale, in functie de situatia speciala prezentata de unii pacienti.

Extractia propriu zisa va incepe odata cu amortirea locului cu pricina, urmand ca maseaua sa fie miscata in alveola sa prin intermediul unui instrument special numit elevator. In urma acestui pas, osul alveolar va ceda, iar maseaua de minte va fi extrasa cu usurinta cu ajutorul unui cleste. In situatii mai speciale poate fi nevoie de utilizarea unei freze chirurgicale pentru crearea spatiului suficient pentru efectuarea manevrelor impuse.

In perioada imediat urmatoare extractiei unui masele de minte este recomandat:

Sa se evite consumarea bauturilor acidulate sau alcoolice
Sa se evite fumatul, in special in prima zi
Sa se evita consumarea alimentelor tari
Sa nu se indeparteze firele suturii
In cele mai multe dintre cazuri, la scurt timp dupa extractia maselei de minte, zona respectiva se va tumefia, atingand punctul maxim doua zile mai tarziu. Acest deranj poate fi combatut insa prin administrarea medicamentelor prescrise de medic special pentru acest aspect, iar pacientii mai au la indemana o solutie practica, sa aplice comprese rece pe obraz, iar atunci cand dorm, sa o faca pe partea opusa interventiei.

In cazul in care se extrage o masea de minte, obrazul respectiv se poate invineti din cauza cheagului care se formeaza dupa interventie, insa totul va trece de la sine cateva zile mai tarziu.

Cum se calmeaza durerile post extractie

Din nefericire, la scurt timp dupa extractia maselei de minte, pot aparea dureri chinuitoare, astfel ca de cele mai multe ori poate fi nevoie de apelarea la medicamentele prescrise de catre stomatolog. Durerile se calmeaza cu analgezice si se aplica comprese rece, in timp ce pentru o efectuare corecta a igienii se utilizeaza solutii antiseptice precum apa de gura sau ceaiuri speciale. In schimb, trebuie evitata consumarea alimentelor duri precum nuci, alune etc, fierbinti, reci sau foarte dulci. Un alt aspect foarte important este ca cel putin in prima zi sa se evite fumatul.

Extractia maselei de minte se poate dovedi o interventie mai usor de realizat deoarece in cazul tinerilor deoarece maselele nu s-au dezvoltat complet. Cu toate acestea exista si cazuri in care interventiile pot fi mai dificile in functie de numarul radacinilor sau pozitia avuta pe arcada.

In situatia in care maselele de minte erup partial, atunci pot aparea afectiuni ale gingiei, inghesuirea dintilor, care atrag cu sine alte probleme precum inflamatiile pulpare sau dureri in momentul consumarii alimentelor.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri