Dinti mobili

Tratamentul non-chirurgical
Pentru copii, dintii mobili inseamna ca trebuie sa se astepte la pierderea celor de lapte si pregatirea pentru cei naturali, insa pentru adulti, aceasta conditie nu aduce vesti bune, deoarece necesita o atentie imediata din partea specialistilor.

Exista mai multi factori care pot cauza mobilitatea dintilor si este important ca primele semne sa nu fie ignorate.

Afectiuni parodontale

Acestea nu afecteaza doar gingiile, ci si ligamentele si structurile de suport ale dintilor, motiv pentru care parodontoza este principala cauza a mobilitatii si caderii dintilor.

Totul incepe atunci cand placa bacteriana formata la nivelul liniei gingiilor se intareste in tartru, din cauza unei igiene orale defectuoase si omiterea folosirii atei dentare.

Dupa formarea tartrului si a inca unui strat de placa bacteriana deasupra ce contin toxine, gingiile incep sa fie inflamate, sa sangereze cu usurinta si sa se retraga de pe dinti.

De asemenea, exista posibilitatea de a se forma buzunare in jurul dintilor, ce permit stocarea unei cantitati mai mari de bacterii, fapt care duce in scurt timp la dinti mobili.

Posibilitati de tratament

In schimb, pacientii care se confrunta cu astfel de probleme pot apela la clinica 3D Dental, unde vor avea parte de tratamente profesioniste. Totul va incepe, in functie de severitatea situatiei, cu un tratament cu antibiotice pentru controlarea bacteriilor, iar in multe cazuri aceasta varianta poate fi suficienta pentru indepartarea problemelor.

Cu toate acestea, alta posibilitate este curatarea profesionala, in special a buzunarelor formate in jurul dintilor, eliminand tartrul format si stimulandu-se vindecarea, urmand ca dupa procedura sa fie esentiala pastrarea unei igiene orale stricte.

La fel de importanta este si curatarea radacinilor, insa daca in aceste situatii, starea nu se imbunatateste, iar afectiunea a avansat considerabil, o alta solutie poate fi apelarea la grefele osoase, pentru ca acestea sa ajute si la sustinerea mai buna a dintilor mobili, insa si pentru tratarea problemei.

Care sunt cauzele dintilor mobili?

In primul rand, afectiunile parodontale sunt cei mai comuni factori ce favorizeaza mobilitatea dentara. Aceste tipuri de boli implica tratamente complexe, motiv pentru care se recomanda tratarea lor inca de la evidentierea primelor semne, astfel incat sa poata fi stopate. Toate problemele pot fi evitate prin adoptarea unei igiene orale corespunzatoare si a controalelor periodice la stomatolog.

De asemenea, dintii mai pot deveni mobili pentru o anumita perioada de timp din cauza infectiilor localizate la varful radacinii dintilor. Astfel, ca atunci cand apar abcesele dentare, exista sanse ridicate ca dintii respectivi sa fie mobili. In asemenea situatii, cel mai recomandat tratament este cel endodontic pentru eliminarea infectiei si curatarea canalelor. In schimb, exista si situatii in care dintii sa nu mai poata fi salvati, iar singura posibilitate sa ramana extractia acestora. In situatia in care se indeparteaza un dispozitiv ortodontic fara a acorda mare atentie, de asemenea, dintii pot fi lezati astfel ca devin mobili.

In plus, o alta cauza foarte des intalnita a mobilitatii dentare este reprezentata de traumatisme, in urma carora se fractureaza radacina dintilor. In astfel de cazuri este nevoie de efectuarea unor radiografii, urmand ca pe baza acestora sa se decida care este cea mai potrivita modalitate de tratament, de cele mai multe ori fiind nevoie fie de extractia dintelui, fie de eliminarea nervului, tratarea canalelor si imobilizarea dintilor.

Lucrarile protetice de tipul coroanelor sau pivotilor dentari trebuie inlaturate la un moment dat de la nivelul cavitatii, procedura in urma careia pacientii pot semnala mobilitatea dintilor. De asemenea, acestia forteaza radacina sau in alte cazuri bontul, situatie care duce la imposibilitatea de efectuare a unei alte cimentari, iar in aceste cazuri singura posibilitate ramane extractia dentara. Si implanturile dentare pot deveni mobile, atunci cand sunt suprasolicitate si exista pericolul ca acestea sa fie pierdute.

Cu ce se inlocuiesc dintii mobili?

Cele mai populare modalitati de inlocuire a dintilor lipsa sunt lucrarile protetice, coroane, punti, proteze, sau implanturile dentare, cele din urma fiind mai recomandate de catre medici, insa implica tratamente mai complexe, mai costisitoare si de durate lungi de timp, oferind la schimb un dinte ce dobandeste functiile celor naturali. In schimb, in cazul pacientilor ce sufera de afectiuni parodontale, acestia pot urma interventii chirurgicale de regenerare a oaselor, astfel incat sa se combata mobilitatea dentara.

In cele mai multe dintre cazuri, copiii incep sa capete dintii mobili in jurul varstei de 5 ani, urmand ca in anii urmatori sa fie inlocuiti toti cei 20 de dinti de lapte, de catre cei 28 de dinti permanenti. Insa, atunci cand dintii permanenti devin mobili, este esentiala efectuarea unui control de specialitate, astfel incat sa se urmeze tratamentul adecvat pentru combaterea fenomenului.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri