Detartraj

Detartrajul este una dintre cele mai comune interventii ale stomatologiei, care se recomanda a fi efectuata anual. Specialistii din cadrul clinicii 3D Dental isi invita pacientii la un control de rutina la fiecare sase luni pentru ca aceasta este una dintre cele mai bune modalitati prin care se poate asigura sanatatea cavitatii orale.

In plus, in urma unui simplu control, oricand se pot identifica probleme cu privire la gingii, precum sensibilitatea acestora, usoare inflamatii sau sangerari chiar si la cea mai mica atingere. Daca nu sunt luate masuri in cel mai scurt timp, exista riscul ca situatia sa se agraveze si sa afecteze chiar si structura de sustinere a dintilor.

Fara probleme gingivale

Totul incepe de la placa bacteriana, acizii si anumite alimente, care contribuie la dezvoltarea afectiunilor gingivale, insa, din fericire, combaterea acestora este foarte simpla, printr-un detartraj.

Aceasta procedura poate fi efectuata cu instrumente manuale, fie cu cele cu ultrasunete, cea din urma fiind mai des intalnita si reprezinta o varianta foarte simpla de indepartare a tartrului format la nivelul dintilor, care se poate extinde si sub linia gingiei, facandu-se nevazut. In plus, procedura poate fi completata de instrumentele manuale prin eliminarea resturilor.

Nu doare

Una dintre preocuparile principale ale pacientilor este ca orice procedura sa nu doara, iar detartajul poate aduce cel mult, o senzatie de disconfort. In cazul dintilor mai sensibili, zona poate fi anesteziata pentru ca detartrajul sa fie efectuat in cele mai bune conditii.

De asemenea, procedura se efectueaza in scurt timp, fiind necesare mai multe sedinte, doar in cazul pacientilor a caror afectiuni gingivale au ajuns intr-un stadiu mai avansat, iar pe langa detartraj, este posibil, sa fie necesare si alte proceduri pentru completarea tratamentului. In plus, denstistii clinicii noastre vor fi intotdeauna incantati sa ofere cele mai bune sfaturi pacientilor si sa ii invete cum sa isi asigure igiena orala corespunzatoare, cum se efectueaza corect periajul sau cum se utilizeaza ata dentara.

Ce este detartrajul?

Din cauza faptului ca tartrul poate aduce numeroase prejudicii la nivelul cavitatii bucale, este important ca acesta sa fie inlaturat printr-o procedura numita detartraj. Procedura poate fi efectuata in trei moduri: manual, sonic sau cu ultrasunete. Astfel, pentru inlaturarea tartrului supragingival se poate opta pentru un detartraj manual sau cu ultrasunete, in timp ce pentru cel subgingival este nevoie de un detartraj sonic, ce presupune folosirea unor instrumente speciale.

Cel mai popular tip de detartraj este cel cu ultrasunete deoarece nu aduce prejudicii la nivelul dintilor sau al gingiilor, iar tratamentul nu produce durere, putand fi urmat de persoane de toate varstele, cu exceptia copiilor sau persoanelor care prezinta dinti foarte sensibili. Detartajul sonic se aseamana foarte mult celui cu ultrasunete, cu exceptia faptului ca se foloseste un jet puternic de aer, in schimb nu este la fel de eficient.

Medicii recomanda efectuarea unui detartraj la fiecare sase luni, in timp ce persoanele ce prezinta lucrari protetice fixe sau implanturi dentare sa urmeze procedura la fiecare patru luni. La finalul tratamentului, dantura trebuie sa fie neteda, lustruita, situatie ce nu favorizeaza stocarea bacteriilor si a resturilor alimentare.

Rezultatele pozitive se obtin si cu ajutorul periajului profesional ce implica folosirea unor paste speciale, si prin pulverizarea unui jet de apa in amestec cu bicarbonat de sodiu, care nu produce durere si are capacitatea de a inlatura toate depunerile de tartru, in timp ce viitoarele depuneri sunt intarziate. Daca pacientii adopta o igiena orala stricta, efectuand un periaj corect al dintilor si utilizand ata dentara pentru eliminarea bacteriilor stocate in locuri greu accesibile, se pot preveni o multime de afectiuni, cele mai comune fiind cariile si infectiile gingivale.

Procedura de detartraj are rolul de a intari dintii, care daca sunt mobili vor fi mult mai predispusi la dezvoltarea afectiunilor parodontale, ce implica tratamente complexe care se intind pe perioade mai lungi de timp.

Ce trebuie sa retin?

Detartrajul reprezinta o interventie care implica riscul sangerarii, motiv pentru care este esential ca pacientii sa comunice medicilor daca se administreaza medicamente impotriva coagularii sanguine sau daca au suferit in urma sangerarii abundente in ultima perioada. In cazul fumatorilor, aceasta procedura se recomanda a fi efectuata la fiecare trei luni. De asemenea, este important de stiut ca detartrajul cuprinde toti dintii, nu doar cei care prezinta depuneri vizibile de tartru. Aceasta interventie este efectuata inaintea oricarei proceduri ce implica riscul aparitiei infectiilor, precum extractiile dentare sau tratamentele impotriva afectiunilor parodontale. Medicii trebuie sa aiba la cunostinta toate afectiunile de care sufera pacientii, deoarece acestea pot interfera cu rezultatul obtinut de detartraj. In plus, in situatia in care dintii sunt foarte mobili, procedura nu este recomandata.

Detartrajul manual

Aceasta interventie este recomandata in situatiile in care este nevoie de inlaturarea tartrului subgingival si implica folosirea unor instrumente precum sonda, chiureta, secera sau ghiara. Tehnica presupune inlaturarea tartrului prezent chiar si in spatiile in care accesul se creeaza cu dificultate. Detartrajul manual presupune ca instrumentele sa fie aplicate cu o presiune optima, situatie ce poate crea disconfort pacientilor, iar in anumite cazuri chiar si sangerari, insa aceste manifestari sunt obisnuite, astfel ca nu trebuie sa existe griji.

Detartraj cu ultrasunete

Acest tip de detartraj este cel mai popular. Ultrasunetele reprezinta niste vibratii produse de un instrument la o viteza foarte mare, ce nu poate fi perceputa de auzul uman. Tehnica presupune ca aceste vibratii sa perforeze tartrul, in timp ce jetul de apa utilizat de aparat are rolul de a spala fragmentele desprinse si a evita incalzirea dintelui, pentru prevenirea unor riscuri precum afectarea pulpei dentare.

Cu toate ca detartrajul cu ultrasunete reprezinta o interventie usor de efectuat, in multe dintre situatii pentru ca tratamentul sa fie final, este nevoie de completarea cu detatrajul manual, tehnica utila mai ales la eliminarea tartrului supragingival.

Detartrajul sonic

Reprezinta o procedura utilizata mai rar, deoarece o data cu trecerea timpului au aparut celelalte doua tipuri, care sunt mult mai eficiente. Procedura presupune aplicarea unui jet puternic de aer, insa acesta nu este atat de eficient in eliminarea tartrului.

Avantajele detartrajului

Cu ajutorul acestei proceduri se asigura sanatatea cavitatii bucale, deoarece se elimina factorii care favorizeaza dezvoltarea cariilor si a altor afectiuni. Interventia nu produce leziuni la nivelul cavitatii bucale, existand insa posibilitatea ca pacientii cu gingii sensibile sa sangereze, insa nu sunt produse traume. De asemenea, in cazul in care se opteaza pentru detatrajul cu ultrasunete, jetul de apa emis de dispozitiv maseaza gingiile, avand un efect calmant asupra acestora.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri