Carii dentare

Cariile dentare sunt foarte des intalnite la persoane de toate varstele, incepand de la copii, cu dintii de lapte si mai apoi cei finali, continuand cu adolescentii, adultii si cei trecuti de prima tinerete.

Acestea pot fi intalnite la toate persoanele, fara exceptii, insa depind cel mai mult de igiena orala adoptata, deoarece una riguroasa, cu siguranta ca va tine la distanta orice problema. In schimb, cei care trec periodic pragul cabinetului 3D Dental, vor putea scapa de carii in cel mai scurt timp, datorita tratamentelor moderne aplicate si profesionalismului dentistilor.

De unde stiu daca am o carie?

Simptomele cariilor dentare variaza in functie de severitatea acestora, astfel ca in fazele incipiente, cele mai multe persoane nici nu vor sesiza existenta acestora, in special daca se dezvolta in partea din spate a dintilor. In schimb, de-a lungul timpului, daca nu sunt luate masuri, pacientii pot sesiza sensibilitatea dentara la rece, cald sau dulce, durere in momentul masticatiei, durere de dinti sau pete negre ori gauri vizibile la nivelul dintilor.

Vizitele periodice la dentist, la circa 6 luni si igiena orala completa efectuata zilnic pot ajuta la asigurarea sanatatii cavitatii bucale, iar identificarea unei carii inainte sa se faca simtita prin durere este o actiune importanta pentru ca dintii sa nu fie foarte afectati.

Obturatii

Stomatologii din cadrul clinicii noastre pot folosi diferite tipuri de materiale pentru a obtura o carie, insa una dintre cele mai populare variante este reprezentata de materialele compozite.

Procedura este una foarte simpla si comuna si presupune indepartarea leziunilor carioase, urmand ca spatiul lasat liber sa fie acoperit cu aceste materiale speciale, ce au rolul de a reda functiile initiale ale dintelui.

Pacientii care simt stari de anxietate in momentul folosirii frezelor traditionale, au motive de bucurie datorita faptului ca la cabinetul 3D Dental exista alternativa mult mai moderna, mai simpla si uneori mai eficienta, laserul.

Carii Dentare – Cauze

Cariile dentare apar atunci cand bacteriile, microbii si resturile alimentare formeaza placa bacteriana, stocata pe dantura si gingii si nu este inlaturata la timp. Microbii produc acizi atunci cand intra in contact cu zaharul din componenta alimentelor, iar acestia ataca dintii, in cele din urma avand capacitatea de distrugere a smaltului, ultimul pas fiind aparitia unei carii. Astfel cariile dentare apar atunci cand:

Nu este efectuat periajul dentar dimineata, seara dar si dupa fiecare masa
Nu se utilizeaza ata dentara zilnic
Sunt consumate alimente care au foarte mult zahar in componenta. In plus, dulciurile sunt stocate pe suprafata dentara, fapt care duce la producerea acizilor, cele mai daunatoare fiind stafidele, prajiturile, bomboanele etc.
De asemenea, daca apa consumata nu contine fluor, acest fapt favorizeaza dezvoltarea cariilor. Acestea mai pot aparea si atunci cand un copil foloseste aceeasi lingurita sau furculita pe care a folosit-o si mama sa, deoarece prin intermediul salivei se pot transmite bacteriile.

Carii Dentare – Simptome

O carie nu ofera alte simptome, decat atunci cand a ajuns intr-un pas mai avansat sau atunci cand este infectata. Asadar printre semne putem aminti:

Cel mai des intalnit simptom este durerea, care apare din cauza infectarii pulpei dentare
Halena
Gust neplacut in gura
Patarea danturii sau modificarea culorii acesteia
Fracturarea danturii
Sensibilitatea dentara
Durerea devine mai intensa atunci cand:

Sunt consumate dulciuri in cantitati ridicate
Se consuma alimente fierbinti, reci sau dulci
Mancarea se mesteca prea mult
Inspirarea aerului rece
In timpul periajului dentar
Daca acestea raman netratate o buna perioada de timp, atunci situatia se complica si poate aparea un abces dentar, ale carui simptome sunt:

Durerea acuta sau pulsatila
Tumefierea obrazului
Inflamatia gingiilor
Febra
Cum putem preveni aparitia cariilor dentare?

Printr-un periaj efectuat dimineata, seara, dar si dupa fiecare masa
Prin utilizarea atei dentare in fiecare zi
Prin controale de doua sau trei ori pe an, pentru ca dentistul sa poata preveni orice afectiune sau sa o descopere inca din fazele incipiente, cand acestea sunt mai usor de tratat
Adoptarea unei diete sanatoase, din care sa lipseasca pe cat de mult posibil zaharul si amidonul. Consumul acestora se recomanda in timpul meselor (nu intre mse), ca ulterior bacteriile sa fie indepartate prin periaj
Utilizarea unei paste de dinti cu fluor, dar si a apei de gura
Consumarea apei care sa aiba in componenta fluor, deoarece aceasta substanta ajuta la buna intretinere a cavitatii orale
Utilizarea atei dentare previne aparitia cariilor dentare

Aceasta trebuie utilizata dupa fiecare periaj, nu conteaza modelul ei, ci doar folosirea corespunzatoare:

Ata cu o lungime de aproximativ 40 de cm se infasoara pe degete. Un capat se aplica pe degetul aratator sau mijlociu al unei maini, iar celalalt capat la cealalta mana, urmand ca acestea sa se apropie la o distanta de pana la 10 cm
Tehnica circulara presupune utilizarea a 30 de cm de ata dentara, iar capetele acesteia se innoada
Exista si dispozitive speciale din plastic pe care sa se fixeze ata, pentru buna efectuare a procesului. Produsul este disponibil in farmacii
Ata dentara este recomandata deoarece are capacitatea de a ajunge in spatiile interdentare, acolo un simplu periaj nu poate fi de ajuns. Prin miscari de tipul sus jos, placa bacteriana este inlaturata cu usurinta, insa este important ca initial sa se efectueze periajul dentar.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri