Cele trei mari categorii de dispozitive ortodontice sunt: functionale, mobile si fixe. Asadar, cele fixe sunt confectionate adesea din metal, ceramica ori safir si sunt destinate pacientilor de orice varsta, fiind si cele mai des utilizate aparate. Dispozitivele mobile sunt dedicate de obicei copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 11 ani, pentru ca acestea influenteaza modalitatea de dezvoltare a arcadelor superioare si inferioare, imbunatatind alinierea dentara si poate sa corecteze malpozitiile aflate in stadii usoare.
Aparatele ortodontice mobile pot fi personalizate in functie de dorintele celor mici si pot fi folosite in timpul zilei, dar si al noptii, fiind inlaturate in timpul meselor sau atunci cand sunt efectuate activitati care ii pot afecta buna functionare.
Aparatele dentare functionale sunt utilizate de catre cei mici, care inca se afla in crestere si dezvoltare, si au rolul de a modifica pozitia maxilarelor. Acestea pot corecta obiceiuri precum suptul degetului, imbunatateste vorbirea si masticatia, si sunt asemanatoare celor mobile, din punctul de vedere al faptului ca se indeparteaza in timpul meselor.
Iata cateva motive pentru a purta un aparat ortodontic :
Exista mai multi factori care duc la necesitatea urmarii unui tratament ortodontic. Astfel:
Functionalitatea corecta
Pacientii care urmeaza un tratament ortodontic, la finalul acestuia vor beneficia de o muscatura efectuata corect, care ajuta la buna functionare a cavitatii orale si pe aceasta cale sunt prevenite mai multe afectiuni, carii sau fracturi.
Aparatul ortodontic poate fi purtat indiferent de varsta
Anumite anomalii ale cavitatii orale se corecteaza indiferent de varsta, insa este bine cunoscut faptul ca aparatele ortodontice sunt mult mai eficiente la copii, deoarece acestia inca se afla in crestere, nu s-au dezvoltat complet, astfel ca modificarile aduse asupra cavitatii orale se vor efectua mai usor. Cu toate acestea, tratamentele ortodontice se efectueaza adesea si in cazul adultilor, doar ca necesita o perioada mai lunga de tratatament, de la cateva luni pana la doi ani.
Digestie mai buna
In urma studiilor facute de specialisti s-a constatat ca malocluziile afecteaza modalitatea de mestecare a alimentelor, fapt care poate sa afecteze digestia pacientilor, motiv pentru care sunt recomandate dispozitivele ortodontice capabile sa corecteze aceasta problema.
Un zambet de invidiat
Cu toate ca in anumite cazuri, tratamentul se poate intinde pe o buna perioada de timp, la finalul acesteia, pacientii vor beneficia de un zambet si un aspect placut, estetic, natural si sanatos, ajutand la cresterea increderii in sine.
Muscatura corecta
Cel mai mare avantaj al urmarii unui tratament ortodontic, este ca la final, dantura va fi perfect aliniata, astfel ca se va putea efectua o muscatura corespunzatoare, prevenind pe aceasta cale mai multe posibile afectiuni.
Medicul specialist va recomanda necesitatea aplicarii unui aparat ortodontic, in functie de situatia prezentata. Astfel ca durata tratamentului si tipul de aparat dentar difera deoarece fiecare caz este unic.