La final unui tratament cu un aparat dentar care a corectat pozitii defectuoase ale danturii, este important de stiut ca radacina nu s-a fixat 100% in maxilar, motiv pentru care in multe dintre situatii este nevoie de montarea unui aparat secundar, specializat pe contentie, adica care are rolul de a pastra efectele aparatului dentar, fara a se reveni la faza initiala.
Specialistul este cel care face recomandarile in functie de situatia prezentata, insa pacientii vor alege in general un arc din diferite materiale, fie metal, fie fibra de sticla, care se cimenteaza prin intermediul unor substante speciale pe partea interioara a dintilor. O alta posibilitate este de a pregati gutiere speciale care se poarta in timpul somnului pe o perioada de 6 si 12 luni. Aceasta decizie apartine in totalitate specialistului care trebuie sa aprecieze care este cea mai buna optiune in functie de situatie prezentata.
Tipuri de aparat dentar
Cel mai des utilizat aparat dentar este cel metalic, care de altfel este si cel mai ieftin, insa ofera rezultatele dorite, astfel ca pacientii se pot bucura la finalul tratamentului de un zambet natural. Mai sunt utilizate adesea si aparatele dentare ceramice, care ofera aceleasi beneficii, insa sunt si putin mai estetice, motiv pentru care si pretul creste putin.
Persoanele care nu isi doresc un aparat dentar, insa sunt absolut obligati sa poarte unul, opteaza pentru cele din safir, care sunt mai transparente, rezistente, cu alte cuvinte, foarte putin vizibile, spre deosebire de celelalte doua prezentate mai sus. Bineinteles ca ofera niste avantaje in plus, asa ca si pretul este mai ridicat. Toate aceste trei tipuri de aparate dentare contin ligaturi intre bracketurile ce se fixeaza pe fiecare dinte, astfel ca igiena orala le poate da batai de cap multor pacienti, care de altfel, sunt nevoiti sa mearga odata la cateva luni la stomatolog pentru o ajustare a aparatului.