Aditie osoasa

Pentru ca implanturile dentare sa aiba succes este nevoie de suficient os pentru a le sustine, iar pierderea unui dinte poate duce si la absorbtia maxilarului de-a lungul timpului.

Exista mai multe cauze ce pot duce la edentatie, printre acestea numarandu-se afectiuni precum parodontoza, cariile si infectiile, lovituri si accidente sau diferite probleme de dezvoltare, iar implantul dentar reprezinta cea mai buna modalitate de substitutie.

In schimb, uneori poate fi necesara in prealabil aditia osoasa, pentru a intari structura de sustinere, prin os artificial sau prelevat de la pacienti.

Care este procedura?

Dupa procedura, de regula, se asteapta cateva luni pentru vindecare si pentru ca osul adaugat sa fuzioneze cu cel natural, iar pentru a grabi acest proces se poate apela si la tratamente moderne, precum membranele PRF, care pot fi descoperite si in cadrul clinicii 3D Dental.

Pentru aditia osoasa pot fi puse in aplicare mai multe proceduri, in functie de situatia prezentata, adica de localizarea in cavitatea orala si de numarul de implanturi necesar. Astfel, intre 4 si 9 luni mai tarziu vor putea fi inserate si implanturile, fapt care implica alte luni de asteptare pentru vindecare, iar abia dupa pacientii se vor putea bucura de un zambet nou si perfect functional, dupa ce se ataseaza si coroanele.

De unde provine osul?

Medicii recomanda pentru acest tratament sa se foloseasca os provenit de la pacienti, deoarece exista sanse minime ca acesta sa nu fie bine asimilat de catre organism. Se preleveaza o cantitate redusa, de obicei, din zona maxilarului, insa daca inca nu este suficienta cantitatea, se poate apela la osul provenit de la tibie sau coapse, acesta din urma fiind considerat un loc mai bun.

Cu toate acestea, nu toti pacientii sunt de acord cu ideea de a avea os prelevat din propriul corp, astfel ca exista si solutii in acest caz, fie cel confectionat din materiale sintetice, fie cel prelevat de la animale.

Cand optam pentru aditia osoasa?

In cele mai multe dintre cazuri se recurge la aditia osoasa pentru a permite aplicarea unor implanturi dentare. Este nevoie de grefe osoase atunci cand pacientii sufera de lipsa unei cantitati importante de os, fiind importanta adancimea, latimea, grosimea si inaltimea acestuia.

Pentru ca implanturile inserate sa fie sigure si rezistente este esential ca inaltimea osoasa sa fie imbunatatita, desi este o procedura care se realizeaza cu dificultate. Masticatia poate influenta negativ ancorarea, deoarece aceasta trebui sa imita mecanismul danturii naturale.

De ce avem nevoie pentru aditia osoasa?

Pentru ca aceasta interventie sa reprezinte un succes este nevoie de mai multe materiale ce trebuiesc adaugate. In primul rand este nevoie de o anumita cantitate de os, care poate sa provina de la pacient, de regula din zona soldului sau tibiei, insa osul poate fi artificial sau de provenienta animala. Cu toate ca cele artificiale nu prezinta aceleasi proprietati ca osul adevarat, acestea vor fi absorbite de osul natural care se va dezvolta in jur.

Ce presupune aditia osoasa?

Interventia de aditie osoasa presupune mai multe necesitati astfel incat sa nu existe niciun risc. In primul rand este nevoie de expunerea osului maxilarului, dupa care are loc aditia osoasa intr-un spatiu special pregatit, in timp ce membrana are rolul de a acoperi zona respectiva. Urmeaza o perioada de vindecare care poate varia intre 4 si 9 luni, in functie de fiecare situatie intampinata.

Pentru ca medicii sa se asigure de succesul interventiei este nevoie de efectuarea unei radiografii. Insa in cazul interventiilor mai complicate sunt recomandate tomografii computerizate deoarece pe baza acestora procedurile sunt mult mai usor de efectuat. Asadar, succesul interventiei este direct influentat de un plan de tratament corespunzator. Aditia osoasa corecta va propune o vascularizare optima in zona respectiva, la fel ca in cazul osului natural, situatie ce permite ulterior inserarea implantului dentar.

Cand se recomanda grefa osoasa?

Se apeleaza la grefele osoase in cazul pacientilor ce sufera de afectiuni gingivale severe precum parodontita. Aceste afectiuni presupun pierderi importante de tesut gingival si a structurii osoase ce are rolul de sustinere al dintilor, astfel ca grefele osoase sunt introduse cu scopul de stimulare al procesului de refacere.

Pregatirea

In primul rand trebuie efectuat un detartaj si chiuretajul radacinilor dentare. In plus, un aspect esential este ca pacientii sa adopte o igiena orala stricta, fiind necesara efectuarea periajului dentar de cel putin doua ori pe zi, precum si utilizarea atei dentare. Inainte de inceperea procedurii este nevoie ca medicul sa realizeze o anestezie locala pentru evitarea durerilor si disconfortului.

Interventia

Prima etapa presupune efectuarea unei incizii la nivelul gingiei, astfel incat sa fie creat accesul necesar, iar radacina si osul maxilar sa fie expuse. Radacinile se curata cu atentie, in timp ce toate fisurile prezentate de dantura trebuie umplute cu grefa osoasa, astfel incat sa fie ridicata o bariera impotriva dezvoltarii gingiei in zona respectiva.

Osul care trebuie adaugat poate fi prelevat atat de la pacient, cat si de la animale sau se poate alege os artificial. Dupa efectuare tuturor modificarilor necesare, urmeaza suturarea gingiilor, iar zona trebuie acoperita cu un baraj ce are rol protector. Perioada urmatoare este foarte importanta, fiind nevoie de obicei intre 5 si 9 luni pana la vindecarea completa, organismul producand celulele ce reconstruiesc osul.

Programare online

Dacă sunteți interesat de acest tratament, vă invităm să vă faceți o programare.

ProgramarePrețuri