Tratament paradontoza – fara durere
Utilizarea laserului reprezinta una dintre putinele metode care promite eficienta in tratarea afectiunilor parodontale. Prin intermediul acestei tehnologii se indeparteaza tesuturile afectate si se reface tesutul osos, iar cu cat tratamentul este urmat timpuriu, cu atat rezultatele oferite vor fi cele dorite. Prin intermediul laserului, tratamentul nu este dureros, iar riscul infectarii este redus. Spre deosebire de alte metode de tratare a parodontozei, laserul nu duce la contractii musculare, nu sunt afectate tesuturile inconjuratoare, astfel ca exista sanse reduse ca dupa interventie sa apara tumefactii sau sangerari.
In majoritatea cazurilor nu este nevoie de anestezie, existand posibilitatea aparitiei unui disconfort, insa acest aspect variaza in functie de fiecare pacient. Laserul este folosit pentru reducerea bacteriilor si microbilor si chiar in cazurile mai complicate in care se prezinta un grad ridicat de mobiliate dentara, aceasta functie este redata treptat.
In ziua de azi, laserul mai este folosit si alaturi de procedurile obisnuite de detartraj, deoarece tartrul isi transforma structura si devine usor de inlaturat de pe suprafata danturii prin intermediul unor instrumente clasice. De asemenea, laserul poate fi utilizat in mai multe tipuri de tratamente, insa, in continuare se prefera pentru tratamentul impotriva parodontozei.
Multi pacienti sunt de parere ca cel mai important aspect in cadrul tratamentelor pentru orice tip de afectiune a cavitatii bucale este lipsa durerii, iar cu ajutorul laserului acest aspect este eliminat.
Factorii bolii parodontale :
Cel mai cunoscut motiv al parodontozei sunt bacteriile. Placa bacteriana este alcatuita din microbi, bacterii si resturi alimentare si formeaza o pelicula care se ataseaza la suprafata dentara. Aceasta trebuie inlaturata cat mai des cu putinta prin efectuarea periajului si intretinerea igienei cavitatii bucale. Periajul trebuie efectuat dimineata, seara dar si dupa fiecare masa, iar daca placa nu este indepartata, atunci aceasta se transforma in tartru, care va fi mult mai dificil de inlaturat, procedura fiind efectuata in cadrul unui cabinet stomatologic. Straturile de tartru se inmultesc cu usurinta, astfel ca dantura si gingiile sunt afectate constant, iar primul semn al unei afectiuni este gingivita. Ulterior, bacteriile pot distruge pas cu pas ligamentele si in cele din urma ajung la os. Intre timp apar pungutele parodontale, iar dintii afectati vor deveni mobili.
Muscatura incorecta poate duce la inflamatia gingiilor, dar si la retractii ale osului, care favorizeaza mobilitatea dintilor. Ocluzia se remediaza prin intermediul unui tratament ortodontic, care in acest caz va functiona in paralel cu cel parodontal.
Si genetica joaca un rol important, astfel ca pacientii care prezinta in familie rude care au suferit de parodontoza, acestea sunt mai predispuse la devoltarea afectiunii.
Cariile netratate, obturatii vechi care s-au infectat in timp, fumatul, lucrari protetice care nu au fost bine efectuate.
Anumite afectiuni precum diabetul sau administrarea unor medicamente aferente afectiunilor cardiovasculare sau pentru tratarea cancerului.
Semnele bolii parodontale :
Gingia care isi modifica culoarea (roz este cea sanatoasa), devenind rosie, care sangereaza in urma oricarei mici atingeri, sensibila si produce durere
Halena
Prezenta unui gust neplacut
Mobilitatea dentara
Pungutele parodontale cu puroi
Atunci cand un pacient sesizeaza prezenta unuia dintre semne, este important ca acestia sa apeleze la un medic, pentru efectuarea unui control amanuntit. Cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat efectele vor fi cele dorite, iar recuperarea se va efectua in deplina siguranta intr-un timp mai scurt. De regula afectiunile parodontale nu pot fi indepartate, ci doar se stopeaza evolutia acestora.
Formele afectiunilor parodontale :
Gingivita – Reprezinta cea mai simpla modalitate de afectare a gingiilor, care desi la inceput pare ca nu poate sa creeze probleme, in timp evolueaza si se agraveaza. Gingivita se dezvolta din cauza igienii orale necorespunzatoare, insa si de la administrarea anumitor medicamente. Semnele gingivitei sunt foarte simple, sangerarea in momentul periajului, halena, inrosirea gingiilor sau sensbilitatea in momentul atingerii.
Parodontita cronica – aceasta evolueaza treptat si nu ofera numeroase simptome. Isi face simtita prezenta atunci cand apar sangerarile fara motiv, sau in momentul periajului, disconfort, retractia gingivala, mobilitatea dentara sau halena. Insa parodontita cronica poate fi prezenta si fara sa ofere niciun semn.
Parodontita agresiva – aceasta evolueaza in scurt timp, iar simptomele sunt aproape aceleasi cu ale parodontitei cronice, insa sunt considerate mai rapide si mai puternice. Osul isi modifica structura intr-o perioada mai scurta de timp, in timp ce dantura devine mobila. Tinerii sunt mai predispusi la dezvoltarea parodontitei agresive.
Retractia gingivala – acest proces poate aparea din mai multe cauze, nu doar ale bacteriilor, precum inaintarea in varsta (fiind un proces obisnuit), ocluzia necorespunzatoare, inghesuire dentara sau lucrari protetice care nu se potrivesc. In general afectiunile parodontale sunt influentate de mai multe aspecte precum fumatul, afectiuni cardiovasculare, diabet, obezitate, reumatism sau nasteri premature.